En ny analyse fra Realkredit Danmark viser, at det er blevet dyrere at lave et forældrekøb. Men derfor kan der fortsat være god nytteværdi i et forældrekøb. Få de gode råd til de vigtigste overvejelser.
Efter sommerferien venter der en ny studietid for tusindvis af unge nye studerende. Samtidig melder spørgsmålet sig om, hvor de unge skal bo, og netop derfor plejer sommeren også at være en travl tid med såkaldte forældrekøb.
Men i en ny analyse spår Realkredit Danmark, at den tendens kan ændre sig i år, fordi nye skatteregler, rentestigninger og højere boligpriser har ændret vilkårene for forældrekøb.
”Noget tyder på, at vi går ind i en højsæson med noget mindre aktivitet af forældrekøb, end hvad vi tidligere har set. Samtidig med, at boligpriserne er steget, er rentebilledet nærmest vendt på hovedet i løbet af i år, siger Christian Hilligsøe Heinig, cheføkonom hos Realkredit Danmark og tilføjer:
”Sidste sommer bevægede vi os mellem et afdragsfrit fastforrentet 30-årigt 1 procent-lån og 1,5 procent-lån, og nu står vi med et afdragsfrit 4 procent-lån. Det betyder, at den løbende driftsøkonomi er blevet markant forværret i forhold til de seneste år, og likviditetskravet ved forældrekøb er væsentlig højere, end vi har været vidne til på noget tidspunkt over de seneste små 20 år ved brug af et fastforrentet lån.”
Udfordring, men ikke en stopklods
Trods de nye udfordringer er det ikke vurderingen, at antallet af forældrekøb vil gå i stå, da der fortsat er mange forældre med en robust økonomi og solide friværdier efter de seneste års stigning i boligpriserne.
Tilhører du gruppen af forældre, der overvejer at købe en lejlighed til jeres barn, kan du her på Boligsiden se lejligheder til salg, hvor ejendomsmægleren har nævnt muligheden for et forældrekøb i salgsbeskrivelsen. Du kan søge potentielle forældrekøb frem her på Boligsiden.
Boligsidens har også lavet en guide om forældrekøb, hvor du kan læse mere om reglerne og økonomien i forbindelse med et forældrekøb.
Til dig, der overvejer at lave et forældrekøb, har Realkredit Danmark listet en række gode råd, som er værd at overveje i forbindelse med købet. Læs nogle af dem herunder og bliv klædt på til forældrekøb.
Gode råd i forbindelse med forældrekøb:
- Forældrekøb bør ikke ses som en investering i kroner og øre – det skal først og fremmest gøres, fordi man gerne vil hjælpe sit barn, og dermed er udgangspunktet nytteværdien for familien.
- Få snakket grundigt igennem om forældrekøb er den rigtige løsning for jer som forældre, og om I er villige til at give afkald på en del af jeres privatøkonomiske råderum. Tænk også scenariet igennem, hvordan I vil have det, hvis forældrekøbet i sidste ende giver et økonomisk tab.
- Få en fornemmelse af om der er en anerkendelse fra barnets side i forhold til, at det skal være en mere ”langsigtet” boligløsning. Det vil være ærgerligt, hvis forældrekøbet hurtigt skal sælges igen, da det er dyrt at købe og sælge bolig. Samtidig øges risikoen i forhold til kortsigtede prisudsving på boligmarkedet.
- Tænk også på, hvorvidt lejligheden kan blive mere langsigtsholdbar. Er lejligheden stor nok til, at en evt. kæreste kan flytte ind? Har man lyst til at blive boende, når man får job? Kan man selv som forældre få glæde af lejligheden til seniortilværelsen? Eller kan lillebror/lillesøster få gavn af lejligheden?
- Lav aftaler omkring, hvad man kan forvente af vedligeholdelse og pleje af lejligheden. Derved mindsker man risikoen for, at når lejligheden engang skal sælges, at den er blevet misligholdt til skade for markedsværdien.
- Ved køb af lejlighed – vær sikker på, at udlejning er tilladt i henhold til ejerforeningens vedtægter.
- Få ekstern rådgivning omkring den ”rette” markedsleje til huslejeposten, så man ikke risikerer at komme i konflikt med Skats regler.
- Få lavet en lejekontrakt, der sikrer, at barnet kan opnå boligsikring. I relation til boligsikring skal man være opmærksom på de indkomstgrænser, der er afgørende for, at man kan modtage ydelsen.
- Tænk nærmere over din renterisiko ved finansiering af køb, hvor du også inddrager din finansiering i eksisterende bolig. Det gælder både i forhold til likviditeten og sikring af friværdi. I relation til sidstnævnte giver et fastforrentet 30- årigt lån en vis friværdibeskyttelse mod evt. yderligere rentestigninger, der kan risikere at presse boligpriserne ned.
Kilde: Realkredit Danmark