Nye kommuner spurter på lejlighedsmarkedet

Foto: Boligsiden

Lejligheder bliver stadig solgt hurtigere og hurtigere. Men det er hverken København eller omegnskommunerne, der står for den største ændring i salgstiden. Andre kommuner rykker fra, viser tal fra Boligsiden.dk

Hvad har Næstved, Herning og Vejle til fælles? Det er de tre kommuner, der har skåret mest af salgstiden på lejligheder det seneste år. Salgstiden i Næstved er faldet 42 procent siden sidste år, og det tager nu kun 127 dage et komme af med en lejlighed. Herning og Vejle har også oplevet store fald i salgstiden, men Vejle kæmper stadig med en salgstid på 242 dage i gennemsnit.

Først på fjerde- og femtepladsen dukker Tårnby og Københavns Kommuner op med fald i salgstiden på 31 procent og lynhurtige salgstider på henholdsvis 87 og 88 dage i gennemsnit.

”Generelt går det hurtigt med at få solgt lejlighederne. For landet som helhed er salgstiden faldet med godt 18 procent siden sidste år. Lejlighederne bliver allerede solgt ekstremt hurtigt i hovedstadsområdet, men nu er nogle af de andre større byer også begyndt at rykke for alvor”, siger Birgit Daetz, der er kommunikationsdirektør for Boligsiden.dk

Tillid til markedet i Næstved

Det store fald i salgstiden er da heller ikke gået ubemærket hen. Ejendomsmægler Lars J. Hansen fra Nybolig i Næstved bekræfter, at markedet har ændret sig markant i Næstved:

”Det startede i midten af fjerde kvartal sidste år. Pludselig mærkede vi, at der kom en helt anden efterspørgsel. Folk kom ind fra gaden og spurgte efter lejligheder. Det virker som om, folk har fået tillid til markedet her i Næstved. Før var man bange for at tabe penge på sit boligkøb og ville hellere bo til leje, men nu er det vendt. Man er ikke længere bange for store tab, og det har sat gang i handlerne. Næstved er en af landets billigste byer at købe lejlighed i, og det giver også en tryghed som køber”, siger Lars J. Hansen.

Kvadratmeterpriserne for lejligheder i Næstved lå i september 2013 på 9.200 kroner i gennemsnit. Landsgennemsnittet lå på 20.800 kroner, altså over dobbelt så højt. I Region Hovedstaden kostede lejlighederne i gennemsnit 23.753 kroner pr. kvadratmeter.

Næstved er sin egen

Selvom Lars J. Hansen slet ikke er i tvivl om, at der har været en positiv udvikling, og der for alvor er sket noget på det lokale boligmarked, er han beskeden i sit syn den vækst, han har oplevet:

”Det, der sker her i Næstved, kan ikke sammenlignes med det, vi hører fra vores kollegaer i København, hvor lejlighederne bliver revet væk og priserne er steget eksplosivt”, siger Lars J. Hasen, der heller ikke mener, at Hovedstandens boligproblemer har haft betydning for salgstiderne i Næstved:

”Vi oplever ikke, at det er manglen på boliger i København, der har sat gang i salget hos os. Når vi sælger lejligheder, er det primært til lokale, der allerede bor her. Det sætter også en naturlig grænse for væksten”, siger Lars J. Hansen, og fortsætter:

”Når det så er sagt, så kan jeg godt forestille mig, at vi kan komme til at se en stigning i forældrekøb her i Næstved. Hvis boligproblemerne fortsætter i København, vil flere nok kigge efter studiebolig uden for bygrænsen og så vælge at pendle til studiet i stedet”.

Ifølge Rejseplanen.dk tager det omkring en time at tage toget fra Næstved Station til Københavns Hovedbanegård.