Nu køber børnene bolig til deres forældre

Forældrekøb har fået en ny betydning. Det er ikke længere kun studerende, der bor i forældrekøbte lejligheder. Omvendt forældrekøb, hvor voksne børn køber bolig til deres aldrende forældre, vinder så småt indpas, erfarer Boligsiden.dk.

Vi kender det klassiske forældrekøb, hvor forældre køber en lejlighed til deres studerende børn i bolignød. Men nu er en ny slags forældrekøb begyndt at dukke op. Veletablerede voksne køber seniorboliger til deres aldrende forældre.

”Ikke alle ældre har guld på kistebunden, og det er en stor udgift at købe og have en ejerbolig, hvis man kun har en pension og eventuelt lidt opsparing at leve for. Vi har for længst taget det klassiske forældrekøb til os, men det er som om, at vi først nu har fået øjnene op for, at andre familiemedlemmer også kan komme i spil til sådan et køb,” siger Birgit Daetz, kommunikationsdirektør for Boligsiden.dk.

Omvendte forældrekøb vinder indpas

I Arbejdernes Landsbank støder man både på traditionelle og omvendte forældrekøb, men har de seneste år oplevet flere af de såkaldte omvendte forældrekøb.
”Vi oplever, at mange gerne vil være med til at sikre, at forældrene får den rette bolig. Børnene køber og finansierer boligen, og forældrene betaler så husleje til deres egne børn,” siger cheføkonom i Arbejdernes Landsbank, Lone Kjærgaard, og fortsætter:

”De fleste vil formentlig begynde med at få en snak med banken for at få et billede af, om det økonomisk er inden for rækkevidde. Dernæst vil turen gå til advokaten, og når juraen og huslejen er på plads, kan banken foretage den endelige kreditvurdering. Det er i øvrigt de samme rådgivningsaspekter, der er gældende for traditionelle forældrekøb.”

Skal du finde en egnet bolig, er det en god ide at udnytte de muligheder, der er, for at søge præcist. På Boligsiden.dk kan du i den avancerede søgning f.eks. vælge en max-pris eller angive, hvor stor boligen maksimalt må være. Skal det være en lejlighed, kan du vælge, at det skal være en stuelejlighed, eller vælge, at der skal være elevator. Netop nu er der ca. 1.000 lejligheder til salg på Boligsiden.dk med både elevator og altan.

Gode råd til omvendt forældrekøb

  • Vær opmærksom på, om den geografiske placering er langtidsholdbar. Er det nemt at komme hen at handle og til de fritidsinteresseret, den ældre har – også uden bil?
  • Kontakt din bank for at høre om de økonomiske muligheder
  • Kontakt en juridisk rådgiver, f.eks. en advokat, der kan rådgive om det skattemæssige og om lejeaftalen mellem forældre og børn herunder fastsættelsen af korrekt husleje. Huslejefastsættelsen har både betydning for det skattemæssige og for mulighederne for boligsikring til den ældre.
  • Overvej fast rente, når boligen skal finansieres. Din økonomiske situation får med et forældrekøb også konsekvenser for andres. Derfor kan det være hensigtsmæssigt ikke at løbe så stor en risiko. Du har også fordoblet din eksponering på boligmarkedet, hvis du selv har ejerbolig, og da fast rente giver en vis friværdisikring, er det en yderligere grund til at overveje dette.

Kontaktpersoner:

  • Kommunikationsdirektør Birgit Daetz, Boligsiden A/S – mobil 2121 0284
  • Cheføkonom Lone Kjærgaard, Arbejdernes Landsbank – mobil 2245 2274
Find mere om