
Både banker og ejendomsmæglere bekræfter, at der er mere gang i boligmarkedet end længe. Flere steder flader prisfaldet da også ud. Samtidig er der mere at vælge imellem, og man kan låne 1 mio. kr. for 1.700 kr. om måneden. Læs, hvad pressen skrev om boligmarkedet i uge 31.
Stol ikke på udbudsprisen
Man skal være varsom, når man begiver sig ud på boligmarkedet. I hvert fald skal man passe på ikke at tage prisskiltet alt for bogstaveligt.
Boligsiden.dk har undersøgt, hvor stor forskel der er på udbudsprisen og den faktiske salgspris for københavnske ejerlejligheder. Og forskellen er til at tage og føle på.
Ifølge ejendomsmæglerkæden Home bliver almindelige københavnske ejerlejligheder på 80 kvadratmeter i dag solgt for godt 1,7 mio. kroner i gennemsnit.
Men det er ikke lige det tal, man får øje på, når man kigger i boligannoncerne for den størrelse lejlighed …
… I gennemsnit forlanger sælgerne nemlig hele 2,3 mio. kroner for en mellemstor ejerlejlighed …
… ”Det københavnske marked for ejerlejligheder viser ganske vist tegn på stabilitet, og fremgangen kan spores. Men der er alligevel nok nogle sælgere, som kommer til at give pænt store nedslag i udbudsprisen, hvis de skal gøre sig forhåbninger om at sælge deres lejlighed”, vurderer kommunikationschef Birgit Daetz, Boligsiden.dk.
Søndagsavisen, 1. sektion, side 22 (2. august 2009)
Send oliefyret på sommerferie
Hvert forår bliver energiselskabet SEAS-NVE kontaktet af kunder, der ønsker at vide, om det kan betale sig at slukke centralfyret i sommerhalvåret og i stedet skifte til elopvarmet vand. I en del tilfælde er svaret ja.
Hvis dit oliefyr er over 15 år gammelt, er der en god chance for, at du kan spare penge ved at installere en combi-varmtvandsbeholder. Det skyldes, at ældre oliefyr har et ret stort varmetab.
Jyllands-Posten, ejendoms avisen, side 32 (2. august 2009)
Billige boliglån lokker i øjeblikket
Man kan låne penge i huset rigtig billigt i øjeblikket, hvad enten man er “gammel” boligejer med friværdi, eller man skal låne til at købe bolig for første gang.
I skrivende stund kan man rent faktisk låne en million kroner for en udgift på 1.694 kroner om måneden efter skat, hvis man tager et afdragsfrit, etårigt rentetilpasningslån. Det er til at forstå, at mange vælger netop sådan et lån frem for et cirka dobbelt så dyrt fastforrentet lån. Faktisk er langt de fleste nye boliglån i år med variabel rente, og der er også en livlig trafik af omlægninger til dem fra de gammeldags fastforrentede lån.
Det er en farlig udvikling. Boliglån bør man vælge ud fra éns personlige villighed og evne til at løbe risiko og ikke ud fra, om det aktuelle renteniveau på den ene eller anden slags lån er højt eller lavt. Det er helt sikkert, at renten på rentetilpasningslånene ikke bliver ved med at være så lav, som den er nu.
Jyllands-Posten, ejendoms avisen, side 32 (2. august 2009)
Mere gang i salget af lejligheder
I både København og Århus bliver der nu solgt flere ejerlejligheder end samme tidspunkt sidste år.
– Salget har været støt stigende de seneste måneder, og det er Århus og København, der for alvor tiltrækker købere igen. Århus har taget teten, når vi taler salg af ejerlejligheder. Her er der i juni knap 70 procent flere handler end juni for et år siden, men København er nu også med på de positive takter med salgstal, der overgår sidste års, siger kommunikationschef Niels H. Carstensen i home.
Jyllands-Posten, ejendoms avisen, side 42 (2. august 2009)
Luk forældrekøb ind i varmen og få flere købere til din andel
De nye tider på andelsboligmarkedet betyder, at flere foreninger nu åbner op for forældrekøb. Men langt de fleste andelsboligforeninger lukker stadig – mere eller mindre bevidst – af for forældrekøb.
Som det er i dag tillader mange andelsboligforeninger ikke videreudlejning af andelen –
som når forældre køber lejligheden og lejer den ud til deres børn. Markant højere andelspriser betyder, at andelene i dag skal sælges på markedsvilkår og i konkurrence med ejerlejligheder, og her er det en klar bet, at udlejning ikke er tilladt.
Jyllands-Posten, ejendoms avisen, side 42 (2. august 2009)
Salg af villaer halveret
Foråret er højsæson for ejendomshandler, og nye tal fra Realkreditrådet viser da også en lille stigning i antallet af ejendomshandler på Fyn.
I første kvartal blev der på Fyn sat bundrekord med blot 493 solgte parcel- og rækkehuse. De nye tal viser, at der i andet kvartal blev indgået 553 handler …
… Tal fra www.boligsiden.dk viser, at der netop nu er 589 parcel- og rækkehuse til salg i Svendborg Kommune.
Trods de beskedne antal handler er Svendborg en af blot 15 danske kommuner, hvor kvadratmeter-prisen på parcel- og rækkehuse ikke er faldet i løbet af det seneste år. Prisen var i andet kvartal 12.129 kroner – 1,6 procent højere end for et år siden.
Fyns Amts Avis, 1. sektion, side 2 (31. juli 2009)
Husejere skal beskytte klimaet
Regeringen vil ifølge Berlingske Tidende i løbet af efteråret realisere en pakke med 22 initiativer til at hindre varmen i at sive ud af utætte og dårligt isolerede danske boliger, institutioner og erhvervsbygninger. Regeringen spiller samtidig ud med markante stramninger i kravene til energiforbruget i alle nye bygninger. Fra 2015 må bygningerne kun bruge halvt så meget energi som i dag, skriver Berlingske Tidende.
Politiken side 13 (30. juli 2009)
Boliger bliver billigere
Nye tal fra www.boligsiden.dk viser, at drømmehuset eller ønskelejligheden kan købes for stadig færre penge.
Hvis man går med planer om at blive husejer, er priserne i dag langt gunstigere end for et år siden. Således er den gennemsnitlige pris på de 42.061 villaer, rækkehuse og villalejligheder, som netop nu er til salg, faldet med 13 procent på et år. Det svarer til en gennemsnitspris på 2,2 millioner kroner. Også danske ejerlejligheder koster i dag betydeligt mindre, end de gjorde for et år siden. Her er gennemsnitsprisen faldet med ni procent til cirka to millioner kroner.
Budstikken, 1. sektion, side 3 (29. juli 2009)
Landets største energirenovering af almene boliger skudt i gang
I Albertslund kommune er der planer om at energirenovere 16 områder svarende til 35 pct. af alle byens boliger, hvilket skal bidrage med en massiv CO2-reduktion. Til at starte med, drejer det sig om 2.200 boliger i Albertslund Syd til en forventet pris på to milliarder kroner over en kortere årrække. For nylig forpligtede kommunen sig til at reducere CO2-udslippet med 25 pct. inden år 2015. Over en tredjedel af reduktionen skal komme fra den storstilede boligrenovering.
– Der er finanskrise og byggeerhvervet klager sig, så man burde komme i gang med at energirenovere den almennyttige sektor, siger Niels Carsten Bluhme, direktør for miljø- og teknikforvaltningen i Albertslund.
Politiken, 1. sektion, side 4, Berlingske Tidende, 1.sektion, side 8 (29. juli 2009)
Danske boliger bliver billigere og billigere
I dag skal man have knapt så mange penge op af lommen, hvis man vil købe drømmehuset eller ønskelejligheden, som man skulle for et år siden. Over hele landet ses store fald i boligpriserne. Det viser nye tal fra www.boligsiden.dk …
… Dog er prisfaldene inden for de sidste måneder begyndt at flade ud. I sidste kvartal faldt priserne på villaer, rækkehuse og villalejligheder således kun med 2,3 procent og 1,3 procent for ejerlejligheder.
– Når vi ser på statistikkerne, er det tydeligt, at boligpriserne fortsætter deres fald omend i et roligere tempo. Samtidig er dette en tendens, der gør sig gældende over hele landet. Dog er der små forandringer at spore. Vi kan for eksempel se, at priserne på ejerlejligheder i København og omegn faktisk så småt er begyndt at stige. Det samme gør sig gældende for de nordsjællandske villaer, rækkehuse og villalejligheder, siger kommunikationschef i Boligsiden A/S, Birgit Daetz.
Lokalavisen Sydvestvendsyssel, 1. sektion, side 36 (28. juli 2009)
BoligOne har fået fodfæste
Da ejendomsmæglerkæden RealMæglerne Holding A/ S ved årsskiftet 2008 introducerede et online koncept var det med viden om at internettets boligportaler såsom Boligsiden var blevet købernes største samlingssted …
… Siden er antallet af mæglere under konceptet mere end fordoblet, og det samme gælder antal kommissioner og salg …
… Kunderne har fået øje på fordelene ved konceptets smidighed. Når kunden har underskrevet formidlingsaftalen, går der højst få timer inden sagen er på nettet og boligsalget er skudt i gang.
Egtved Posten, 1. sektion, side 3 (28. juli 2009)
Endnu flere boliger til salg
Der er fortsat mange bornholmske boliger til salg.
I forhold til samme tid sidste år er der 138 flere huse og lejligheder til salg hos øens ejendomsmæglere, og det er ny rekord, skriver bornholm.nu.
For tiden kan du vælge mellem 1.068 villaer, ejerlejligheder, fritidsboliger, rækkehuse og landejendomme via Boligsiden.dk.
Dr.dk (28. juli 2009)
Sydbank: Vi har forrygende travlt med boligsager
Det vælter ind med opgaver i Sydbanks boligafdeling. Sådan lyder det fra regionsdirektør i Sydbank Kolding, Finn Boel Pedersen.
Vi har en hel afdeling, der behandler boligsager, og de har forrygende travlt lige nu. Det er en kombination af to ting. Vi vinder markedsandele, og der er kommet mere gang i boligmarkedet. Vi kan bestemt bekræfte, at der er kommet mere gang i markedet, siger Finn Boel Pedersen.
En del af presset på boligafdelingen skyldes, at en lav rente på flekslån betyder, at boligejere er begyndt at omlægge deres realkreditlån. Men der er også flere reelle handler i dag.
Jydske Vestkysten, 2. sektion, side 5 (28. juli 2009)
Krisen på boligmarkedet lukker daginstitutioner
I København er der rift om pladserne i vuggestuer og børnehaver. I omegnskommunerne er der derimod så mange ledige pladser, at man flere steder lukker daginstitutioner og dropper planlagte nybyggerier. Årsagen er, at børnefamilierne i hovedstaden ikke kan komme af med deres lejligheder, og derfor er den traditionelle tilstrømning af børnefamilier fra hovedstaden til omegnskommunerne gået i stå.
Politiken, side 1 og 3 (27. juli 2009)