Mere fart på boligsalget

Velholdt hvidt hus med trampolin i haven. Foto: Boligsiden

Foto: Boligsiden

Efter en historisk hård opbremsning i omsætningen af boliger i 2008 er der siden årsskiftet kommet væsentligt mere fart over feltet, og for første gang siden sidste sommer bliver mere end hver fjerde bolig i dag solgt inden for tre måneder.

Igennem mere end et tiår –fra 1993 og frem til 2007 – kom der konstant mere og mere fart på boligmarkedet, der efterhånden buldrede der ud af med Formel 1-hastigheder. Siden har det i et par år været én lang opbremsning, inden farten helt blev taget ud af vognen henimod slutningen af sidste år.

Nu er der imidlertid igen ved at komme kul på kedlen, for siden årsskiftet stiger boligsalget igen. Det går ganske vist ikke fremad i rasende tempo, men der er så sandelig optimisme at spore. Det viser en opgørelse, som Boligsiden har foretaget.

Boligsiden har set nærmere på hvor mange nye boliger, der hver måned bliver sat til salg på internettet og hvor mange af disse, der så bliver solgt henholdsvis efter en måned og tre måneder. Og den positive historie er, at sælgerne faktisk kommer hurtigere af med deres bolig i dag end for bare et halvt år siden.

Hver fjerde bolig sælges på tre måneder

”For et år siden blev hver tredje bolig solgt inden for tre måneder, fra de blev sat til salg. Det tal dykkede til under hver femte i de sidste tre måneder af 2008. Men i februar er det hver fjerde bolig, der blev solgt i løbet af 90 dage”, siger Birgit Daetz, der er kommunikationschef hos Boligsiden.

Boligsiden har endnu ikke opgjort tallene for månederne efter februar, idet ikke alle de boliger, der er lagt på nettet i løbet af marts endnu har ligget i tre måneder. Men det er alligevel ret sikkert, at tallene for marts vil være endnu pænere.

”Til dato er det over 25 procent af de boliger, som blev sat til salg i marts, der allerede er solgt igen. Så vi regner bestemt med, at vi får en ny årsrekord”, siger Birgit Daetz.

10% sælges inden for en måned

Ser man på hvor mange boliger, der står til salg i højest 31 dage, er der også pæn fremgang at spore.
Toppen blev sidste år nået i marts, hvor 18 procent af de boliger, der blev sat til salg i den måned var væk igen efter maksimum en måned i udbud. Sidenhen faldt andelen af ’en-månedssalg’ markant. Ved årets udgang var det således kun hver tyvende bolig – fem procent – der blev solgt inden for den første måned.

”Siden nytår er det tal steget hver måned, så det i april var fordoblet til 10 procent”, fortæller Birgit Daetz.

Hun tør imidlertid ikke spå, om tallet bliver større for maj måned.

”Der er for stor usikkerhedsfaktor indlejret i tallene, når man kun ser på dem på månedsbasis. En god sidste uge af juni med rigtigt sommervejr og masser af optimisme kan flytte meget og måske lukke en pæn portion handler. Så jeg krydser da fingre for, at vi også får endnu en årsrekord for de hurtige handler”, slutter Birgit Daetz.

Nu viser vejrguderne sig heldigvis igen fra deres gode side i disse dage, så med lidt held bidrager det gode vejr til at sætte lidt mere fart på boligmarkedet. Det kan næsten også kun gå fremad, for markedet er stadig at finde i krybesporet.

Find mere om