Masser af forældrekøb i universitetsbyerne

Foto: Boligsiden.

Det er nu igen så billigt at købe en lille ejerlejlighed i landets fire største byer, at ejendomsmæglerne melder om rigtig mange købelystne forældre.

Stærkt faldende priser på ejerlejligheder kombineret med lave renter får nu igen forældre med børn i studiealderen ud på boligmarkedet for at se på ejerlejlighed. Det er typisk de mindre ejerlejligheder, der lokker – en 2-værelses lejlighed kan nemlig nu erhverves for helt ned til 700.000 kroner i universitetsbyerne.

Aalborg går forrest på de lave priser, og her melder ejendomsmæglerkæden Danbolig om gode tider.

”Der er meget mere gang i den i vores butikker i Aalborg, folk er decideret købelystne. Det hænger sammen med, at det er meget billigt at købe en 2-værelses lejlighed. For mellem 700.000 kroner og en million kan man få 46-68 kvadratmeter i god stand i en ejendom fra århundredeskiftet”, fortæller Jens Meyer, der er kædens kommunikationschef.

Han oplyser også, at går man efter lidt mere plads, så starter priserne på 3-værelses lejligheder i den nordjyske hovedstad ved omkring 800.000 kroner.

”Det kan faktisk nu bedre svare sig at købe en lejlighed end at leje”, siger Jens Meyer.

25% prisfald i Odense

Danbolig ser også fremgang i Odense, hvor der nu er flere fremvisninger, hvilket hænger sammen med, at priserne på ejerlejligheder er faldet med 25% på to år.

”I dag kan man i Odense få en 2V’er på omkring 60 kvadratmeter for lige under en million. Til gengæld er de større lejligheder faldet knap så meget i pris, og der er ikke den helt vilde efterspørgsel på dem”, siger Jens Meyer.

Efterlyser ejerlejligheder i Århus

I Århus har man ligefrem svært ved at få armene ned i Danboligs butikker. Her er der nemlig ligefrem mangel på ejerlejligheder, så kædens butikker efterlyser nu lejligheder i deres annoncering.

”Det er svært at finde noget til leje i Århus. Derfor er der rigtig mange forældrekøb i prisniveauet 1,2 til 1,4 millioner kroner”, siger Jens Meyer.

Han mener, at forældrene – ofte på grund af situationen på udlejningsmarkedet – ser ganske nøgternt på tingene; er der råd til at finansiere et forældrekøb, så drejer det sig blot om, hvad ens børn har brug for, og hvor meget det må koste.
Men situationen på det århusianske boligmarked betyder også, at en ejerlejlighed på 60 kvadratmeter svinger ganske markant – fra 1,1 til 1,6 millioner kroner.
”Går man efter en 3V’er på 60 til 80 kvadratmeter, så skal man af med mellem halvanden og to millioner kroner.”

Forældrekøb udgør 30% i København

Rundturen til landets universitetsbyer slutter i hovedstaden, hvor det også ser rigtig fornuftigt ud med salget af de mindre lejligheder. Her koster en typisk 2V’er på 55-60 kvadratmeter cirka 1,1 til 1,2 millioner kroner. Og i lighed med Århus, mangler også de københavnske ejendomsmæglere flere mindre ejerlejligheder på hylderne.

”Det går specielt godt på Østerbro, og i København som helhed udgør boligerne til under 2 millioner kroner op imod 80 procent af salget”, siger Jens Meyer og slutter:
”Totalt set udgør forældrekøb knap en tredjedel af det samlede københavnske salg af ejerlejligheder.”

Holder man dette op imod statistikken over fjernede emner – altså de boliger, der normalt som følge af et salg tages af internettet – på Boligsiden.dk, kommer man med et forsigtigt regnestykke frem til, at op imod 170 lejligheder i marts måned blev solgt som forældrekøb. Vel at mærke forudsat, at mønstret i Danboligs butikker går igen hos de øvrige københavnske ejendomsmæglere.

Find mere om