Marts og august er højsæson for køb af ejerlejlighed

Foto: Boligsiden

En opgørelse fra www.boligsiden.dk viser, at der bliver solgt flest lejligheder i det tidligste forår og sent på sommeren – altså når der ansøges om studieplads, og når studieåret begynder. Men det er ikke hele forklaringen.

Når sneen smelter, og vintergækkerne bringer bud om forårets komme, er vågner også boligmarkedet op til en ny sæson med masser af fremvisninger og flere salg. I hvert fald den del af boligmarkedet, som handler om ejerlejlighederne.

Nye tal fra landets mest besøgte boligportal, www.boligsiden.dk, afslører nemlig, at antallet af handler stiger, når kalenderen skifter til marts.

”Stort set hvert eneste år siden 1992 er antallet af handler steget markant i marts måned, når man sammenligner med januar og februar i det pågældende år. I fjor lå antallet af handler med ejerlejligheder således 36 pct. højere end i januar samme år”, indleder Birgit Daetz, der er kommunikationsdirektør hos Boligsiden.

Foråret lokker køberne ud

Mønstret er som nævnt gået igen de sidste knap 20 år, om end marts 2008 var en undtagelse, idet salget dengang kun lå i indeks 108 sammenlignet med januar det år. Det hænger givetvis sammen med det fortsat meget høje prisniveau på ejerlejligheder – et prisniveau som ellers toppede i 2006, men som først for alvor tog den voldsomme nedtur i kølvandet på krisen i sensommeren 2008.

De pæne salgstal i marts skal ses i sammenhæng med, at ansøgningerne til de videregående uddannelser begynder at flyde i netop marts måned. Men det er ikke hele forklaringen.

”Det handler nok så meget om forårsfornemmelser, for efter en lang vinter, hvor vi gemmer os for sne og kulde, kommer vi ud af vinterhiet, så snart det bliver lidt varmere. Det kan man mærke hos ejendomsmæglerne – der er så at sige et opsparet behov for at komme ud og se på ny bolig”, siger Birgit Daetz.

Nogenlunde det samme kan man sige om årets anden højsæson for køb af ejerlejligheder. Den falder nemlig i august – når de fleste har afviklet årets sommerferie, og når studiestart står for døren.

Forældrekøb op til studiestart

”Sensommeren trækker virkelig også køberne af huse. Men også på denne årstid er der udsving, når vi ser over de sidste 20 år. I fjor lå salget i indeks 122 i august måned og var faktisk højere i forsommeren. Og i 2009 lå salget højt i alle tre sommermåneder. Det skal imidlertid ses i sammenhæng med et marked, der som helhed endnu ikke har fundet solidt fodfæste”, siger Birgit Daetz.

”Men almindeligvis er august en god måned for salget af ejerlejligheder. Det skyldes blandt andet, at flere vælger at købe en ejerlejlighed og leje den ud til deres studerende børn. For i takt med at de billige kollegieboliger, lejede værelser og så videre forsvinder op til studiestart, vælger flere at satse på et forældrekøb med de skattemæssige fordele, det i øvrigt giver”, slutter Birgit Daetz.

Find mere om