Lejligheder i øjenhøjde er billigst

Foto: Boligsiden.

Overvejer du at købe en studiebolig til dit barn? Start med at kigge i stuen. Boligsiden.dk viser vej til de billigste lejligheder i studiebyerne.

Kollegie- og klubværelser hænger ikke på træerne. Og er man forældre til en af de mange tusinde unge, der starter på studiet i år, er det fristende at overveje muligheden for forældrekøb. Boligsiden.dk bringer i denne uge en række gode råd til dig, der overvejer at købe en studiebolig til poden.

I dag handler det om, hvor i etageejendommen man finder de billigste lejligheder.

Lavere luftlagt er billigst

Billige lejligheder hænger ikke på træerne, men de hænger heller ikke højt oppe i etageejendommen. Er man på jagt efter en billig lejlighed, skal man starte med at kigge i stuen. Stuelejligheder er nemlig langt billigere end lejligheder længere oppe i ejendommen.

”Udsigt koster, og for hver etage du rykker op i en femetagers ejendom, stiger prisen. De billige priser i stuen skyldes, at nogle ikke kan lide at bo i øjenhøjde med folk, der går på fortovet uden for vinduerne, og nogle steder er indboforsikringerne dyrere for stuelejligheder på grund af øget risiko for indbrud”, forklarer Birgit Daetz, der er kommunikationsdirektør for Boligsiden.dk, der også påpeger, at der kan være mere gadestøj i stueplan.

Men har man, eller planlægger man at få, børn, kan stuelejlighederne være en fordel. Især hvis der ikke er elevator i ejendommen. Udsigten til at slæbe babylift og bleer op på femte har fået mange en småbørnsforælder til at søge ny bolig.

Samtidig er der ingen garanti for, at udsigten er værd at betale for, hvis man blot rykker en eller to etager op. I byen vil udsigten ofte være til etageejendommen overfor med mindre man bor allerøverst oppe og kan se ud over tagene.

Spar 9.000 kr. pr. kvadratmeter

Det er ikke småpenge, der er at spare ved at blive i stuen. I gennemsnit koster stuelejligheder godt 18.000 kr. pr. kvadratmeter, mens der allerede på første sal bliver lagt over 1.000 kr. pr. kvadratmeter oven i prisen.

Fra fjerde sal og opefter ligger kvadratmeterpriserne på mellem 25.000 og knap 28.000 kr. Der kan altså være op til 10.000 kr. at spare pr. kvadratmeter ved at blive i stuen. For en gennemsnitlig lejlighed på 86 kvadratmeter bliver det med andre ord til 860.000 kr., som stuelejligheden er billigere.