Lejlighed i København: Projektsalg stiger til nyt niveau

Foto: Boligsiden

Der er solgt tæt på 300 projektsalgslejligheder i København i andet kvartal af 2017, og projektsalg udgør nu mere end seks procent af markedet. Begge dele er højere end de seneste år.

Nybyggeri er blevet et hit hos boligkøberne. I København har hittet nu vokset sig så stort, at der i andet kvartal af 2017 blev solgt 279 ejerlejligheder som projektsalg. Det er det højeste antal i et enkelt kvartal siden 2014, hvor Boligsiden.dk begyndte at registrere projektsalg for sig.

”Der bliver bygget mange nye lejligheder i København, blandt andet i kvartererne Nordhavn, Carlsberg Byen, Ørestad og Sydhavn, og i takt med at byggerierne skrider frem, bliver flere og flere af lejlighederne solgt. Det høje salg er et udtryk for, at der er optimisme i økonomien, at folk har råd til at købe noget spritnyt, fordi det er billigt at låne, og at det er bekvemt at flytte ind i en helt ny, energirigtig lejlighed,” siger Birgit Daetz, der er kommunikationsdirektør hos Boligsiden.dk.

Projektsalg fylder mere og mere

Det er ikke ret mange år siden, at det var meget sværere at opdrive en projektbolig. De mange salg i de seneste måneder viser, at det bliver mere og mere almindeligt, og det viser projektsalgets samlede andel af markedet også.

”På markedet for ejerlejligheder i København udgør salget af projekter 6,1 procent af markedet. Det tal er steget i hele 2017, og det har ikke været højere, end det er nu,” siger Birgit Daetz.

Om projektsalget i København kan fortsætte med at vokse, tvivler hun på. Det kræver nemlig, at der bliver fundet nye byggegrunde.

”Spørgsmålet er, om entreprenørerne kan blive ved med at finde nye steder at bygge, så de kan blive ved med at udbyde lige så mange projektsalg. I Aarhus har vi set, at andelen af projektsalg i forhold til det samlede salg er faldet. Det sker, fordi mange af de projekter, der har været i gang på Ceres-grunden og på havnen, er ved at være solgt.”

Projektsalg breder sig til andre byer

Netop Aarhus har sammen med København drevet markedet for lejlighedsprojekter, og det gør landets to største byer stadig – bare ikke i lige så høj grad som tidligere.

Således stod de to byer i juni 2014 for 84 procent af det samlede projektsalg for lejligheder. Det tal er i dag faldet til små 70 procent, så andre byer er også kommet med på trenden.

”Det er generelt blevet mere populært at flytte i lejlighed i de største provinsbyer. Der er fokus på store altaner som alternativ til store haver, der kræver meget vedligehold. Samtidig er der elevatorer i alle nye bygninger, og det gør projektsalgene attraktive for det grå guld og pensionister, der har optjent en stor friværdi i deres huse, så de har råd til at købe noget helt nyt og lækkert.”

Nøgletal for projektsolgte ejerlejligheder
Antal handler
2. kvartal 20162. kvartal 2017
København183279
Samlet andel af ejerlejlighedsmarkedet i København
Juni 2016Juni 2017
København3,9 %6,1 %
Samlet andel af markedet for projektsolgte ejerlejligheder
Juni 2014Juni 2017
København64,8 %60,4 %
Andre kommuner15,9 %30,8 %
Fordele og ulemper ved projektsalg
At få en lejlighed, hvor der aldrig før har boet nogen, og dermed er helt vedligeholdelsesfri, er den allerstørste fordel ved at købe et projektsalg, og der er også andre fordele, der tiltrækker køberne, påpeger Birgit Daetz.

”Du har ofte selv mulighed for at bestemme nogle detaljer i for eksempel køkken og bad, så du slipper for at skulle flytte ind i noget, du ikke er helt tilfreds med. Tilmed får du en energirigtig lejlighed, så du kan spare på forbruget og skåner miljøet. Og så kan det være en rigtig god forretning at købe sig ind i et projekt og sælge senere, hvor lejligheden ofte er steget i værdi.”

Omvendt er det en ulempe, at byggeriet kan være forsinket, så du ikke kan rykke ind, når du regner med det. Derudover kan der være fejl og mangler, og du kan ikke altid være helt sikker på, at du får det, du troede, du ville få.

”Om man skal købe en projektbolig er et spørgsmål om temperament. Nogle kan godt lide charmen ved en gammel lejlighed, og så er det ikke sikkert, at projektsalg er noget for dem. Er man til gengæld vild med det spritnye, og tanken om at man ikke skal bruge så mange penge på vedligehold, så kan projektsalg derimod være en god løsning.”