Landet taber til byen

Statsgaranteret lån

Foto: Boligsiden.

De store byer er stadig boligmarkedets vindere, mens landzonerne fortsat taber terræn. Husene på landet er blevet sværere at sælge, viser ny undersøgelse fra Boligsiden.dk

De seneste fem år er det blevet sværere at sælge bolig i landsbyerne. Måske vil det overraske nogen, at vi ikke skal mere end fem år tilbage, før boligsituationen i landzonerne var en helt anden end i dag. I 2009 var andelen af boliger til salg på landet den samme som i byen, og både liggetider og salgstider lå på samme niveau i byen og på landet.

Men fra 2009 og frem til i dag er udviklingen gået hver sin vej. På landet kommer der flere og flere boliger til salg, og niveauet er langt over dét i byen. Med de mange boliger til salg på landet følger længere salgstider og øget risiko for, at boligen slet ikke bliver solgt, før sælger opgiver. Ikke mindst er prisforskellen blevet markant større på boliger i byen og på landet.

”Boliger på landet vil altid være billigere end boliger i byerne. Men forskellen er øget. I 2009 kostede en bolig på landet i gennemsnit 40 procent mindre end en bolig i byen. I dag koster landhusene 51 procent mindre end byboligerne”, siger Birgit Daetz, der er kommunikationsdirektør for Boligsiden.dk

Landboligerne samler støv

Priserne er ikke bare faldet på landet; mange boliger samler også støv hos ejendomsmæglerne. Landhusene har i dag en salgstid, der ligger 49 procent over salgstiden for byboligerne. Og nogle huse bliver aldrig solgt. En undersøgelse fra juni i år viste, at hver tredje bolig på Samsø står tom. Ingen har ønsket at bo i de forladte huse.

Undersøgelsen viser også, at der over de seneste tre år er kommet flere spøgelseshuse til, og at det især er øerne og ”vandkantsdanmark”, der er ramt.

Billige boliger i landzonen

Men landzonerne kan ikke bare tilbyde frisk luft, billige kvadratmeter og egen jord under poterne. Nybyggeri kan eksempelvis fås til meget rimelige priser i landområderne, hvilket kan være fristende for par uden håndværkerdrømme men med pladsbehov og ønske om egen have. Det fortsat  udbyggede motorvejsnet i Danmark gør også, at nogle områder har fået en hurtigrute til nærmeste storby, der før kun kunne nås via landevejene. Det bringer landzonerne tættere til byerne og gør dem til ikke bare et billigt men også et attraktivt alternativ til storbyerne.