Landejendomme er G-mærkede

Foto: Boligsiden.

Landejendomme har markedets dårligste energimærkninger. Det seneste år havde knap hver tredje solgte landejendom energimærke G, viser opgørelse fra Boligsiden.dk

Vi ser dem, når vi kører en tur på landet. Et kig ud over Jens Hansens marker afslører gamle bygninger med dårlig isolering og oprindelige vinduer. Ejendomme, hvor man forestiller sig en vinter med en kontinuerlig susen af kold vind udefra og ind. Og lige netop dét er med til at give mange landejendomme en dårlig energimærkning.

Energimærkningen løber fra A som det mest energieffektive til G som det mindst energieffektive. Landejendommene lægger sig tungt på de dårligste energimærkninger.

”I løbet af det seneste år har godt 27 procent af de landejendomme, der er blevet solgt, haft energimærke G. Til sammenligning er det kun knap 10 procent af villaer og rækkehuse, der er solgt i samme periode, der har et G-mærke”, siger Birgit Daetz, kommunikationsdirektør for Boligsiden.dk

Læs også: Huse med energimærke A holder prisen

Den dårlige energimærkning er ikke bare træls for dig, der overvejer at købe ejendommen. De dårligt energioptimerede huse er også en belastning for miljøet, da forbruget af varme er skyhøjt.

De dårlige energimærkninger hænger formegentlig sammen med, at landejendommene er så store, at man ofte har valgt at opvarme med træ, flis eller træpiller, og man har brugt penge på disse varmeanlæg i stedet for på isolering.

Få energioptimering med i prisen

Der er dog ingen grund til at fortvivle over husene med de dårlige energimærkninger. For det første er salgspriserne på landejendomme mærket G lavere end ejendommene med samtlige andre energimærker.

Landejendomme med energimærke G blev solgt for gennemsnitligt 8.300 kr. pr. kvadratmeter. Ejendommene, der var mærket med F og dermed blot en enkelt kategori bedre, var allerede oppe i over 9.700 kr. pr. kvadratmeter.

I kroner og øre kostede landejendommene med G-mærke gennemsnitligt godt en kvart million mindre. For den pris er der plads til en pæn energioptimering, og ejendommen vil formodentlig rykke mere end en enkelt energi-kategori op ad skalaen. Samtidig vil den årlige besparelse på varmeregningen skæppe godt i kassen mange år fremover.

At købe en ejendom med dårlig energimærkning kan med andre ord vise sig at være en god investering.  God for dig og god for miljøet.

Fakta: Landejendomme solgt de seneste 12 måneder

Mærke          Andel            Salgspris pr. m2

A                   0,4 %            10.129 kr.

B                   2,7 %            12.501 kr.

C                    7,7 %            10.645 kr.

D                   18,7 %           10.544 kr.

E                    17,6 %           8,764 kr.

F                    18,9 %           9.731 kr.

G                   27,1 %           8,346 kr.