Lær at forstå en boligannonce

Foto: Boligsiden

Hvad betyder det egentlig, når der står brutto og netto på en boligannonce? Og hvad betyder det lille farvede hus med et bogstav indeni egentlig? Boligsiden.dk guider dig til at forstå en boligannonce.

I ejendomsmæglernes og Boligsiden.dk’s boligannoncer er der et hav af informationer, du som boligkøber skal kunne afkode for at forstå, hvad det er, du kan købe og til hvilken pris.

Med udgangspunkt i eksemplet Rønnevej 18 i Viborg på Boligsiden.dk (se screenshot under artiklen) ser vi nærmere på alle de forkortelser og begreber, vi og ejendomsmæglerne bruger, så du er klædt godt på til at gå på jagt efter din drømmebolig.

Et stort C i et gult hus
Størstedelen af de huse, der er til salg, skal i dag have et energimærke, og på Rønnevej 18 i Viborg har man fået energimærket C. Det er det, C’et i det gule hus indikerer. Du kan til enhver tid klikke på energimærket og blive guidet videre til sparenergi.dk, hvor du kan se, hvad der skal laves for at forbedre energimærket for netop dette hus.

Kontantpris: 1.795.000 kr. (90.000 kr.)
Fortæller dig, at prisen på Rønnevej 18 er 1.795.000 kroner, hvis du køber huset kontant. Beløbet i parentesen er husets udbetaling, der altid er fem procent af kontantprisen, når der er tale om en villa.

M2-pris: 15.746
Er beregnet på baggrund af kontantprisen divideret med husets vægtede areal. På Rønnevej giver det en m2-pris på 15.746 kroner. M2-prisen er ofte det vigtigste nøgletal at forstå, fordi det er et godt redskab til at finde ud af, hvad du får for dine penge i forhold til lignende boliger i området. Det er derfor også M2-prisen, ejendomsmæglerne jonglerer med, når de skal gætte priser i Hammerslag.

Ejerudgift: 1.948
Ejerudgiften er den udgift, som den nye ejer af boligen skal betale det første år ud over renter og afdrag på lånet. Ejerudgiften dækker bl.a. over ejendomsværdiskat, grundskyld og husforsikring samt udgifter til ejerforening og renovation. Ejerudgifterne indeholder også eventuel gæld, som køber overtager uden for købesummen. På Rønnevej er den månedlige ejerudgift 1.948 kroner.

Læs meget mere om ejerudgifter her.

Brutto: 8.181
Henviser til hvad det vil koste at låne penge til købet af boligen – med udgangspunkt i en standardfinansiering. Bruttoudgiften er lig med den samlede ydelse uden rentefradrag. På Rønnevej er bruttoudgiften 8.181 kroner om måneden.

Netto: 6.829
Henviser til hvad det vil koste at låne penge til købet af boligen – med udgangspunkt i en standardfinansiering. Nettoudgiften er lig med bruttoudgiften efter skattemæssige fradrag. På Rønnevej er nettoudgiften 6.829 kroner om måneden.

Brutto- og nettoudgifterne omfatter ikke ejerudgifter, løbende vedligeholdelse og udgifter til forbrug af vand, varme, el og gas.

Liggetid: 30
Fortæller dig til enhver tid, hvor mange dage boligen har været til salg. Rønnevej 18 har i dette tilfælde været til salg i 46 dage i dag og 47 dage i morgen.

Areal
Beboet: 81
Det beboede areal er det samlede areal af alle reelle rum. Det beboede areal på Rønnevej er altså 81 kvadratmeter.

Vægtet: 114
Det vægtede areal er det samlede areal af alle reelle rum, og så tager den delvist højde for kældre, udhuse, garager og loftsarealer. Det vægtede areal på Rønnevej er 114 kvadratmeter.

Grund: 810
Fortæller dig, hvad det samlede areal af grunden, der hører til boligen, er. På Rønnevej 18 er der, ud over huset, en forhave belagt med småsten og en græsplæne og terrasse bag huset, der får grundarealet op på 810 kvadratmeter.

Vær.: 3
Forkortelsen vær. står for værelser. Der er altså 3 værelser på Rønnevej 18. Køkkener, badeværelser, udhuse, kælderrum og lignende tæller ikke med som værelser.

Note: Der er lovmæssige krav til, hvilke oplysninger der skal være i en boligannonce. Dem der er gennemgået her er dem, der er med i Boligsiden.dk’s boligannoncer på ejerboliger. Der kan altså være andre boligannoncer, der indeholder andre, færre eller flere oplysninger.

Find mere om