
Stigende boligpriser og mange handler i både Københavns og Frederiksberg resulterede i et salg af ejerlejligheder til 42.000 kroner i minuttet i 2015, viser opgørelse fra Boligsiden.dk.
For hvert minut, der gik i 2015, blev der handlet ejerlejligheder for 42.000 kroner; det svarer til en værdi på godt 22 milliarder danske kroner på hele året.
”De høje boligpriser i hovedstaden har tilskyndet boligejerne til at sælge, og efterspørgslen har været tårnhøj. Det har givet en udsædvanlig høj omsætning på boligmarkedet i 2015”, siger Birgit Daetz, der er kommunikationsdirektør for Boligsiden.dk, og forstætter:
”Selvom vi forventer en nedgang i antallet af handler på landsplan i år sammenlignet med sidste år, er det ikke sikkert, det kommer til at gælde for hovedstaden, der kører i sit helt eget gear på boligmarkedet. Vi har længe været imponerede over den stigende efterspørgsel, trods de høje priser, så det bliver spændende at se, om det fortsætter i 2016”, siger Birgit Daetz.
Unge københavnere flytter fra byen
De stigende priser i København har de senere år gjort det økonomisk mere attraktivt for unge Københavnere af fraflytte landets hovedstad.
”Efter boligpriserne i København begyndte at falde for snart 10 år siden i sommeren 2006, så vi et dyk i antallet af unge københavnere, der flyttede ud af byen. De faldende boligpriser førte til, at fortsat flere københavnere oplevede, at deres gæld var større end den pris, de kunne sælge deres bolig til, og det lagde en dæmper på flyttelysten og flytteevnen”, siger cheføkonom i Dansk Ejendomsmæglerforening Troels Theill Eriksen og fortsætter:
”Siden 2009 er priserne steget igen, og i mange københavnske postnumre er priserne nu højere end i 2006, og det har bidraget til, at fortsat flere unge vælger at flytte ud af byen igen. Samtidig er bytteforholdet mellem lejligheder i København og parcelhuse i andre kommuner blevet mere attraktivt set med københavnernes øjne”, siger Troels Theill Eriksen.
Hvidovre og Gladsaxe erstatter stenbroen
Når københavnerne forlader hovedstaden, tager de typisk ikke længere væk end Hvidovre, Gladsaxe, Tårnby eller Gentofte. Mange udskifter dog også hovedstaden med Danmarks næststørste by, Aarhus.
Og vælger man at sælge sin københavnerlejlighed og købe hus i en af disse kommuner, ser økonomien fornuftig ud. Beregninger for Boligsiden.dk viser, at for den pris, man kan få for sin 80 kvadratmeter store ejerlejlighed i København Kommune, kan det bliver til en villa i størrelsen 75 – 130 kvadratmeter i de fem kommuner. Man får, ikke overraskende, mindst for pengene i Gentofte, mens der er flest kvadratmeter at hente i Aarhus Kommune.
”Bytteforholdet er gunstigt, hvis man er boligejer og ønsker at flytte ud af byen, men i praksis kan det blive en udfordring at finde en villa i Gentofte til de 2,6 millioner, som man har, hvis man har solgt en standardlejlighed på 80 kvadratmeter i København”, siger Birgit Daetz.