Jyderne får hurtigst solgt boligen

Foto: Boligsiden

44 % af boligerne i Billund Kommune bliver solgt inden for tre måneder. I det hele taget er jyderne bedst til at få solgt deres bolig i en fart, mens sjællænderne halter voldsomt efter.

De jyske boligsælgere ligger helt i top, når det gælder om at få solgt boligen i en fart.
En opgørelse fra Boligsiden viser, at i 22 af landets kommuner bliver en fjerdedel eller flere af boligerne solgt inden for 3 måneder, fra de først bliver sat til salg. Af disse kommuner ligger de 19 i Jylland, heraf tre i Nordjylland.

Helt i front ligger Billund, hvor op imod halvdelen – 44 procent for at være helt nøjagtig – af de udbudte boliger kun står til salg i 90 dage, inden de har fået en ny køber.
Billund ligger i øvrigt midt i en perlerække af kommuner – fra Skive og Holstebro i nord – der nærmest følger Hærvejen ned igennem Jyllands akse til grænsen. Her ligger 10 kommuner på række, hvor en fjerdedel af sælgerne eller flere kommer af med deres bolig, inden der er gået tre måneder.

Flere potentielle købere i Jylland

Men hvorfor er jyderne så skrappe til at komme af med boligen i en fart?
”En del af forklaringen er, at priserne i Jylland generelt har været og er lavere end på Sjælland. Der er samtidig flere potentielle købere, der har midlerne. Og der er flere, der bliver kreditgodkendt, fordi boligerne er billigere”, siger Jens Meyer, der er kommunikationschef hos Danbolig.

Nu går jyder generelt for at være mere påholdende mennesker end sjællændere, og den mentalitet har også bevirket, at boligpriserne i Jylland ikke er steget i samme eksplosive grad som i den østlige del af landet.
”Derfor er det også nemmere for de jyske sælgere at tilpasse sig de lavere priser, for prisfaldet har – tilsvarende de mangeårige prisstigninger – heller ikke være så dramatisk”, forklarer Jens Meyer.

Han mener også, at de gunstige vilkår for arbejdsmarkedet i mange jyske kommuner skal regnes ind i årsagerne til, at jyderne hurtigere får solgt deres bolig.

Aktivitet afspejler efterspørgsel

”Aktiviteten i et område afspejler efterspørgslen. For eksempel er Trekantsområdet (Vejle, Fredericia, Kolding, red.) et udviklingsområde, hvor der traditionelt er meget gang i den”, siger Jens Meyer.

For Fredericias vedkommende gælder, at 26 % af boligerne er solgt inden for 90 dage; i Vejle er tallet 23 %, mens Kolding halter efter med 15 %. Så det er ikke hele Trekantsområdet, der er rigtig godt kørende på de korte liggetider.
Det er de til gengæld i uldjyske kommuner som Herning, Viborg og Ikast-Brande, der traditionelt også er kendt for god aktivitet i erhvervslivet. Her er det helt op til 1/3 af boligerne, der har fået ny ejer inden for tre måneder.

Generelt set ligger jyderne godt til, når det gælder om at holde de lave liggetider. I Vestdanmark ligger Læsø i bund, idet kun 11 % af boligerne er solgt inden for tre måneder. Ellers er det laveste tal i Jylland 14 % i Skanderborg og Syddjurs.

Helt galt på Sjælland

På Fyn har sælgerne det sværest i Middelfart. Her er der i hvert 8. tilfælde indgået handel inden for tre måneder. Men i fire kommuner på øen er det lige knap 1/4 af boligerne, som kun er til salg i et kvartals tid.

Derimod er den helt gal på Sjælland, der ser noget bleg ud på danmarkskortet. Her er det kun en lille håndfuld kommuner i hovedstadsområdet samt Lolland, der kan holde nogenlunde korte liggetider.
I en lille håndfuld af de danske kommuner går det rigtig trægt med at holde lave liggetider. Faktisk er der kun otte steder i landet, hvor under 10 % af boligerne bliver solgt inden for 90 dage. Heraf ligger de syv på Sjælland – den ottende er Langeland.

Sjællænderne halter med andre ord gevaldigt efter jyderne, der synes mere realistiske, når udbudsprisen på boligen skal sættes; i hvert fald er jyderne langt bedst i landet, når det gælder om at få solgt i en fart.

Find mere om