Hussalget er mere end fordoblet i Sydjylland

Boligsiden.dk ser nærmere på boligmarkedet i Danmarks 11 landsdele. Denne gang er fokus på Sydjylland, hvor det samlede salg i kroner og øre er steget 113,8 procent henover de seneste fem år.

Artiklen her er den tiende i temaet ”Hele Danmarks Boligmarked”, hvor Boligsiden.dk zoomer ind på boligmarkedet i landets 11 landsdele. Der bliver fokuseret på forhold, der er særlige for det specifikke område samt den seneste udvikling i priser, salgstal og udbud. Artikelrækken bliver løbende publiceret henover de kommende måneder. I denne omgang kigger vi nærmere på Sydjylland.

Købesummen er steget markant i Sydjylland. I kroner og ører er det samlede hussalg mere end fordoblet. I februar 2013 blev der solgt villaer og rækkehuse for 341 millioner kroner, mens tallet for februar 2018 hed 730 millioner kroner. Det er en fremgang på 113,8 procent, viser en ny opgørelse fra Boligsiden.dk.

Men hvordan kan det være, at det bliver handlet huse for så mange flere penge?

Det skyldes primært, at der bliver solgt markant flere huse nu, end der gjorde for fem år siden. Antallet af solgte huse steget 64,6 procent, men også huspriserne har en lille finger med i spillet. Salgsprisen pr. kvadratmeter har nemlig også fået et nyk op de sidste fem år – 12,9 procent for at være helt præcis.

”Den generelle positive økonomi er også slået igennem i det sydjyske, og det er tydeligt, at der udspringer fra trekantområdet. Priserne ligger stadigvæk på et niveau, hvor man som køber kan få mange kvadratmeter for sine penge, derfor er området særligt attraktivt,” siger Birgit Daetz, der er boligøkonom og kommunikationsdirektør hos Boligsiden.dk.

Kolding brillerer

Særligt Kolding udmærker sig, hvis man kigger på de enkelte kommuner i Sydjylland. Her går det over stok og sten. 131 procent er antallet af solgte villaer og rækkehuse steget fra februar 2013 til samme måned 2018. Kommunen indtager derved førstepladsen, som Esbjerg ellers tidligere sad på.

”I Kolding og Vejle er der godt gang i hussalget. Vi har oplevet en stor stigning i både 16, 17 og 18. Specielt i Vejle er der udstykket mange byggegrunde, og nu er Kolding også på vej med en masse nye grunde. Begge kommuner har et velfungerende erhvervs-, natur- og kulturliv samt en beliggenhed med perfekt infrastruktur,” fortæller Poul-Erik Hansen, der er ejendomsmægler og medindehaver af Home i Kolding, Vejle, Vejen og Fredericia.

Han mener, at forklaringen på den enorme fremgang – både hvad angår den samlede købesum og antallet af solgte huse – skyldes, at den lave rente har gjort det meget fordelagtigt at købe fremfor at leje.

”Efter finanskrisen begyndte man at tale om, at det ville være en god idé at have sparet penge sammen, før man gik ud og købte en bolig. Det fik mange unge mennesker til at holde igen, men når bankkontoen er ved at være fyldt op, revner ballonen, og så ville de unge og købe sig en bolig,” siger Poul-Erik Hansen.

De unge vender hjem

I Sydjylland er det specielt unge mennesker, der vender hjem efter otte-ti år i København. De har mange gange fået et par børn, og vil gerne være tættere på familien, fortæller Poul-Erik Hansen.

”Så sent som i sidste uge underskrev to par købsaftaler, og det var begge familier med små børn, der havde et ønske om at vende tilbage til Jylland, inden børnene skulle starte i skole. Den ene kom fra Haderslev og den anden fra Aarhus, men de valgte Kolding, fordi der er mange arbejdspladser,” siger han.

Det er dog ikke kun hjemvendte børnefamilier, der vælger Sydjylland. Også tilflyttere har fået øjnene op for denne landsdel, og ofte med begrundelse i job, infrastruktur samt naturen.

”Når tilflyttere søger herhen, leder de ikke efter en bolig i Kolding eller Vejle, de leder efter en bolig i Trekantsområdet, og så slår de sig ned der, hvor det rigtige hus ligger,” forklarer Poul-Erik Hansen.

Ud af de 11 landsdele indtager Sydjylland en solid femteplads, når det kommer stigningen i antallet af solgte boliger fra februar 2013 til samme måned fem år senere.  Det samme gør sig gældende, når man vender blikket mod den samlede købesum.

Fakta om Sydjylland:

  • Landsdelen Sydjylland omfatter kommunerne Aabenraa, Billund, Esbjerg, Fanø, Fredericia, Haderslev, Kolding, Sønderborg, Tønder, Varde, Vejen og Vejle.
  • Landsdelen har et areal på 8.777 kvadratkilometer.
  • Indbyggertal pr. 1. kvartal 2018 724.520 (Kilde: Danmarks Statistik)
NøgletalFebruar 2013Februar 20185 års ændring
Salgstid pr. kvm8.3229.39412,9 %
Salgstid i dage231207-10,2 %
Antal solgte28546964,6 %
Samlet salg i kroner341.876.007730.842.105113,8 %
Salgsprocent57,9 %71,5 %13,6 %
Nedslag pr. kvm541423-21,9 %
Antal i udbud6.1295.473-10,7 %
Antal nye til salg58265412,4 %
Udbudspriser pr. kvm10.27910.7574,7 %
Liggetid i dage725381-47,4 %

Interesseret i villaer og rækkehuse i Sydjylland? Klik her for at se, hvad der er til salg netop nu.