Huskøberne går efter god energitilstand

Foto: Boligsiden.

En opgørelse fra www.boligsiden.dk viser, at kvadratmeterprisen stiger, jo bedre energimærke huset er forsynet med. Salgstiden er tillige væsentligt lavere end for huse med dårligt energimærke.


En opgørelse fra www.boligsiden.dk over alle hushandler i 2012 afslører, at huskøberne klart foretrækker de mest energivenlige huse. I hvert fald betaler køberne en højere kvadratmeterpris, ligesom huset står væsentligt kortere tid til salg, jo bedre husets energitilstand er.

Hvis huset har energimærke A, som er udtryk for boligerne med det laveste energiforbrug, ligger den gennemsnitlige kvadratmeterpris 12 pct. højere end huse, der har det næst fineste energimærke, som er B.

”De mest klimavenlige huse er i snit handlet til priser på 18.500 kroner pr. kvadratmeter, mens man får godt 2.000 kroner mindre, hvis huset har energimærke B. Og priserne falder, jo dårligere energitilstand huset er i”, fastslår Birgit Daetz, som er kommunikationsdirektør hos www.boligsiden.dk.

Energimærke G til halv pris

Boligsiden har analyseret samtlige hushandler via landets 3.000 ejendomsmæglere gennem 2012. Tallene viser, at man får mindre end det halve for huset, hvis det har energimærke G, som er det dårligste.

Tallene fra landets mest besøgte boligportal afslører også, at køberne slår hurtigere til på hushandlen, hvis huset hører til blandt de mest klimavenlige.

”I gennemsnit tager det 151 dage at finde en køber til huset, hvis energimærket er i top, mens salgstiden er 200 dage for huse med energimærke B. Og det tager nogenlunde den samme tid at sælge huse med energimærke C, D og E. Til gengæld skal man i gennemsnit påregne en lille måned mere, hvis huset har energimærke G”, siger Birgit Daetz.

Det gamle hus kan være værd at renovere

Hendes konklusion er derfor, at A-mærkede huse er nemmest at komme af med og til en bedre pris. Men Birgit Daetz understreger også, at den højere kvadratmeterpris for de mest energivenlige huse også hænger sammen med, at de i mange tilfælde er relativt nyopførte.

”Alternativt kan der være tale om et ældre hus, som man har givet en gennemgribende energirenovering, som har bragt husets energiforbrug ned på et absolut minimum. I den forbindelse skal man også være opmærksom på, at et parcelhus fra 60erne eller 70erne – som ofte har en meget dårlig energitilstand – for en relativt lille investering kan bringes op på A-niveau. En investering som i mange tilfælde er tjent hjem på sparet el, vand og varme i løbet af få år”, slutter Boligsidens kommunikationsdirektør.