Husejere er realistiske omkring salgstiden

Foto: Boligsiden

Mere end hver anden tror, at deres villa eller rækkehus kan sælges inden for et halvt år, viser en undersøgelse fra Boligsiden.dk. Det er til trods for, at den gennemsnitlige salgstid ligger på over syv måneder. Men husejernes gæt er ikke helt i skoven.

Hvor lang tid kan det tage at sælge et hus? Ikke mere end maksimalt et halvt år, tænker mere end hver anden husejere. I gennemsnit tager det dog over syv måneder at få solgt en villa eller et rækkehus.

Men selvom det lyder som om, at husejerne skyder forkert, er deres forventninger slet ikke så langt fra virkeligheden.

”Halvdelen af alle villaer og rækkehuse blev i november 2013 solgt på gennemsnitligt 93 dage, altså 3 måneder. Og 3 ud af 4 af alle villaer og rækkehuse bliver solgt på lige knap 6,5 måneder i gennemsnit. Så når over halvdelen af husejerne gætter på en salgstid på under 6 måneder, er det faktisk ikke helt forkert. Spørgsmålet er, om det er den ”rigtige halvdel”, der har gættet, at det går hurtigt. Der forholder sig jo også sådan, at en fjerdedel af alle husene er 1,5 år om at blive solgt i gennemsnit”, siger Birgit Daetz, der er kommunikationsdirektør for Boligsiden.dk.

I november 2013 havde huset med den længste salgstid ligget i 6,5 år på Boligsiden.dk, før det endelig fik ny ejer.

Beskedne Københavnere skyder for højt

Spørger man Københavnerne, skyder 64 procent på en salgstid på mellem 2-6 måneder, og 11 procent tror, det kan klares på under 2 måneder.

I november 2013 blev halvdelen af villaerne og rækkehusene i Københavns Omegn rent faktisk solgt på under 2 måneder i gennemsnit. Og endnu mere spektakulært er det måske, at 3 ud af 4 af husene i Københavns Omegn blev solgt på 4 måneder i gennemsnit. Noget kunne tyde på, at Københavnerne næsten forventer længere salgstider, end der reelt er tale om.

Pessimisme i Vest- og Sydvestsjælland

I Vest- og Sydsjælland har de lugtet lunten. Her tror hver fjerde, at det vil tage mere end et år at sælge boligen. Det er heller ikke skudt helt ved siden af. 3 ud af 4 huse bliver nemlig solgt på godt 8 måneder i gennemsnit, mens det tager knap 2 år at sælge den sidste fjerdedel.

Optimistiske nordjyder

I Nordjylland har man også en ret god ide om, hvor lang tid til salg-skiltet kommer til at pryde forhaven. 60 procent af nordjyderne mener, at 6 måneder må være rigeligt, og ganske rigtigt bliver halvdelen af alle de nordjyske huse da også solgt på små 4 måneder. Overordnet tager det dog længere tid at sælge sit hus i Nordjylland end det gør i resten af landet. Nordjylland bliver kun overgået af Region Sjælland i langsomme salgstider for villaer og rækkehuse.