Sådan køber du hus på lejet grund

Foto: Boligsiden

Du kan komme ud for, at et hus du køber, står på en lejet grund. Men hvad betyder det for dig som husejer? Boligsiden.dk har undersøgt sagen.

Når du køber en villa, et række- eller sommerhuskøber du som regel også grunden, huset ligger på. Men der er undtagelser, hvor boligen ligger på en lejet grund, og hvad betyder det så?

Typisk er det kommunen eller staten, der ejer grunden. Når du køber huset, medfølger der en lejekontrakt på grunden, som huset står på. Lejeaftalen løber typisk i lang tid, 30 eller 99 år, og den er typisk uopsigelig fra udlejer side. Det er betyder, at du som husejer ikke behøver at frygte, at du og dit hus skal finde et andet sted at være.

Hvad skal du være opmærksom på?

Du skal sætte dig godt ind i, hvor længe lejekontrakten løber, og ikke mindst hvad der sker, når den udløber.

Du skal også være opmærksom på, hvor meget lejen koster dig om året, og hvad det betyder for dine månedlige udgifter.

Sommerhuse på lejet grund koster typisk lidt mindre end sommerhuse, hvor du ejer grunden. Villaer på lejet grund sælges sjældent billigere end huse på ejet grund.

Ny lov sikrer boligejere på lejet grund

I marts i år blev der vedtaget et lovforslag, der skal sikre boligejere på lejet grund. Det betyder, at udlejer ved genudlejning af grunden ikke kan aftale en leje, der væsentlig overstiger markedslejen for grunden.

Læs mere om lovforslaget her

Ifølge Ministeriet for By, Bolig og Landdistrikter lå 9.000 sommerhuse på lejet grund i 2013. Netop nu er der 164 boliger til salg på lejet grund. 153 af dem er sommerhuse.

Find mere om