Hurtigere boligsalg

Foto: Boligsiden

Der er nu 16 procent flere boliger til salg end for et år siden, og priser samt liggetider er faldet stort set over hele landet. Enkelte kommuner, fx Samsø, går imidlertid fri af prisfaldet. Det samme gælder i øvrigt for fire andre store øer. Og så skal man passe på, hvis man lejer ud i stedet for at sælge. Det er nogle af de emner, pressen behandlede i sidste uge.

Siden 2008 er boligpriserne på landsplan stort set faldet uafbrudt. Men huse på store øer uden broforbindelse holder tilsyneladende bedre stand mod prisfald end i resten af landet.
Det viser nye tal fra Boligsiden.dk.
Et samlet billede over øerne – Fanø, Læsø, Samsø, Ærø og Bornholm – viser, at prisudviklingen disse steder er ganske jævn, til trods for at der er flere boliger til salg i dag.
”Hvor den gennemsnitlige udbudspris for en kvadratmeter enfamiliehus på landsplan er faldet med omkring 16 procent siden maj i fjor, så er den samlet set steget med godt og vel en halv procent på Fanø, Læsø, Bornholm, Samsø og Ærø”, siger Birgit Daetz, kommunikationschef hos Boligsiden.dk.
Epn.dk (14. juni 2009)

Østjyske boliger sælges på syv måneder
Det tager nu gennemsnitligt syv måneder at sælge sin bolig, og ifølge nye tal fra www.boligsiden.dk er priserne otte procent lavere end niveauet sidste år. Der er dog også en enkelt kommune, hvor boligpriserne er steget det seneste år. Dette har været tilfældet på Samsø.
”Boligejere i Østjylland, der har deres bolig til salg nu, har i gennemsnit ventet i 208 dage. Samtidig oplever vi et fald i antallet af liggedage, og det tyder på, at der igen er en stigende interesse på markedet,” siger kommunikationschef hos Boligsiden A/S, Birgit Daetz.
Stiften.dk (11. juni 2009)
24timer, sektion 1, side 1 (12. juni 2009)
M.fl.

Boligerne sælges hurtigere
Der er i dag flere boliger til salg i det midtvestjyske end for et år siden. Til gengæld ligger de kortere tid på hylderne hos ejendomsmæglerne.
Nye tal fra www.boligsiden.dk viser, at boligerne i området p.t. gennemsnitligt er til salg i knap syv måneder, før de bliver solgt. Priserne er samtidig fem procent lavere end for et år siden. Der er i øjeblikket 3.630 boliger til salg i boligsiden definerer som »Vestjylland«. Det er en stigning på 41 procent i forhold til for et år siden. Til gengæld dokumenterer www.boligsiden.dk , at liggetiden i lokalområdet er faldet med henholdsvis 17,9 og 18,4 procent, i Herning- og Ikast-Brande Kommune. Dermed er liggetiden i de to kommuner samt Holstebro Kommune den korteste i Vestjylland hvor boligerne ifølge www.boligsiden.dk gennemsnitligt ligger til salg i 199 dage.
Herning Folkeblad, 2. sektion, side 8 (11. juni 2009)

Stor stigning i sydjyske boliger til salg
Til salg!
Sådan står der lige nu på hele 5716 boliger i Sydjylland, viser de seneste tal fra www.boligsiden.dk.
Det er en stigning på hele 42,4 procent i forhold til for et år siden, da der dengang blot var 4014 boliger til salg. Til sammenligning er stigningen på landsplan 16,7 procent.
I JydskeVestkystens udgivelsesområde er Billund den kommune, der har oplevet den største stigning. Her er der nu 200 boliger til salg mod 107 på samme tidspunkt sidste år, svarende til en stigning på 87 procent. Kun Kolding ligger under landsgennemsnittet med 13,5 procent flere boliger til salg nu i forhold til for et år siden.
Kommunikationschef for www.boligsiden.dk, Birgit Daetz, ser dog tegn på, at boligmarkedet går mod bedre tider.
– Der er meget, der tyder på, at interessen på markedet er stigende, siger Birgit Daetz, der især hæfter sig ved, at liggetiden – den tid en bolig i gennemsnit er til salg, før den bliver solgt – er på vej ned.
Jv.dk (11. juni 2009)

Immobilien wieder begehrt
So langsam komme der Immobilienmarkt wieder in Schwung. In Nordschleswig werden über die Internetseite ”www.boligsiden.dk” momentan rund 5.700 Wohnungen oder Häuser angeboten.
Das sind zwar 42 Prozent mehr als vor einem Jahr, aber die Objekte werden nun schneller verkauft.
Es vergehen durchschnttlich sieben Monate, bis Verkäufer und Käufer sich einig werden. Durchschnittlich ist der Preis aber auch um acht Prozent oder 145.000 Kronen gefallen.
Der Nordschleswiger, 1. sektion, side 13 (12. juni 2009)

Fynske huspriser faldet otte procent
Der er i øjeblikket 4.515 boliger til salg på Fyn, og det er 38 procent flere end for et år siden.
Boligsidens tal viser, at liggetiden for boliger til salg på Fyn er faldet med seks procent i det forløbne år.
Dermed er de fynske boliger nu i gennemsnit til salg i 210 dage på Boligsiden.dk.
De faldende liggedage tages som udtryk for, at der er ved at komme gang i markedet, siger kommunikationschef hos Boligsiden A/S, Birgit Daetz.
Prisfaldet det seneste år er på otte procent på Fyn, men Ærø er en undtagelse.
Der er på nuværende tidspunkt 42.093 villaer, rækkehuse og villalejligheder til salg i Danmark, hvilket er næsten 17 procent flere end for et år siden.
Fyensstiftstidende.dk (11. juni 2009)

Sporadisk stigende boligpriser
Selvom optimismen på boligmarkedet er til at overse, så er kvadratmeterprisen for en bolig tilsyneladende pletvist på vej op mange steder i landet.
Boligportalen Boliga.dk har sammenlignet priserne på boliger udbudt til salg og målt på samtlige landets postnumre.
Og ser man på alle de postnumre, hvor der i 2008 skete et prisfald, så er kvadratmeterprisen steget i 39 postnumre i løbet af foråret og den tidlige sommer, I Nordsjælland er Vedbæks boliger gået fra et prisfald på én procent i 2008 til en stigning på 4,5 procent i de seneste tre måneder.
Frederiksborg Amts Avis (m.fl.), 1. sektion, side 3 (11. juni 2009)

Pas på hvis du lejer ud
Det kan være en løsning at leje din bolig ud, hvis du ikke kan sælge den. Men det er ikke ukompliceret at gå fra at være boligejer til at være udlejer.
Advokat Hans Christian Færch, Advodan Glostrup, møder mange boligejere, der er kommet i klemme, fordi de ikke kender reglerne.
En af de faldgruber, du skal være særligt opmærksom på, når du lejer din bolig ud, er lejeperiodens længde, advarer han.
Det er en udbredt misforståelse, at en udlejer altid kan opsige en lejer, hvis blot boligen ikke lejes ud for mere end to år ad gangen.
Fyens Stiftstidende, sektion 9, side 1 (10. juni 2009)

Havduft koster kassen
Vilde drømme om et fritidshus med soklen i vandet koster mindst 1 mio. kroner ekstra. 3-4 stenkast til vandet kræver 350.000 kroner ekstra. Og 1-2 minutters gang i badetøflerne kan købes for 205.000 kroner mere i forhold til et gennemsnitshus.
Det viser en ny analyse fra ejendomsmæglerkæden home, der nu har gjort op, hvad danskernes største ønske til et fritidshus – nærhed til vandet – koster.
Konklusionen er, at fritidshuse, der ligger mellem 0-100 meter fra vandet, i gennemsnit bliver solgt for en merpris på 351.000 kroner. Det svarer til 26 procent mere i forhold til gennemsnittet af alle handlede fritidshuse ifølge et udtræk fra homes database over alle realiserede handler i 2008.
Fyens Stiftstidende, sektion 9, side 1 (10. juni 2009)

Landsbyer dropper bopælspligt
Flere og flere udkantskommuner opgiver bopælspligten og forvandler på den måde helårshuse til fritidsboliger.
Ifølge Jyllands-Posten har for eksempel både Morsø og Langelands kommuner officielt annulleret bopælspligten, mens man i andre kommuner ser gennem fingre med, at helårshuse bliver opkøbt af folk, der bor uden for kommunen.
Ifølge borgmestrene sker det, fordi husene ellers ville stå tomme og hurtigt forfalde. Ræsonnementet er derfor, at det trods alt er bedre, at der bor mennesker i husene i perioder af året.
Fyens Stiftstidende, sektion 9, side 40 (10. juni 2009)

Sådan får du en billig lejlighed
Hvor skal jeg bo? Tusindvis af studerende og andre unge stiller hvert år spørgsmålet.
Nu er der hjælp at hente i et nyt gratis magasin om lejlighedskøb, som ejendomsmæglerkæden home udsender til 530 cafeer, alle landets Danske Bank-filialer og cirka 170 home-forretninger over hele landet.
Magasinet sætter fokus på de fordele som markante prisfald og lavere boligrenter har givet førstegangskøbere og alle andre. Ejerlejligheder på landsplan er faldet cirka 30 procent i pris, og for 1-og 2-værelses lejligheder i hovedstaden er det halv pris i forhold til pristoppen. Og den korte boligrente er med cirka 2,5 procent historisk lav.
Fyens Stiftstidende, sektion 9, side 40 (10. juni 2009)

Boligen: Boligejere vil presse priserne
Boligkøberne går målrettet efter de gode tilbud i øjeblikket – og er tilbudene ikke gode nok, forsøger køberne selv at skabe dem.
Danmarks største mæglerkæde har regnet på de mange prisbud, der indkommer på hjemmesiden edc.dk via funktionen Send-din-pris, og noterer gennem de ca. 2½ år funktionen har været tilgængelig en jævn stigning i afstanden mellem købernes bud og den udbudte pris på ejendommen. I gennemsnit ligger budene nu 21,8 pct. under udbudspriserne. For 2 år siden lå budene i snit 11 pct. under udbudsprisen.
Hadsund Folkeblad (m.fl.), Sektion 1, side 31 (9. juni 2009)

Find mere om