Hvis det var et cykelløb, ville boligmarkedet i hovedstaden have førertrøjen og være flere minutter foran provinsen. Priserne stiger nemlig i hovedstaden og salgstiderne falder, mens det omvendte nærmere er tilfældet for provinsen. Det kunne man læse i pressen i den forgangne uge, ligesom SKAT har tabt en sag, der kan sende momspenge retur til andelsboligforeninger. Boligsiden har plukket i avisstakken …
Andelsboliger står til store smæk
Der er lagt i ovnen til ordentlig smæk, når den nye offentlige ejendomsvurdering kommer.
Ikke mindst i hovedstadsområdet må andelsboligfolket indstille sig på, at deres andele vil tabe betragteligt i værdi, skriver Søndagsavisen.
”For mig er der ingen tvivl om, at andelsboligerne i hovedstaden står til en stor justering,” siger Stig Plon Kjeldsen, analysechef i Nybolig Erhverv.
Hans beregninger viser, at priserne på den type ejendomme, der huser andelsboligforeninger, er faldet med 30-40 procent siden toppen i 2006, hvor ren spekulation drev priserne på etageejendomme op i helt urealistiske niveauer.
”Nu er de fleste spekulanter gået konkurs, og priserne har stabiliseret sig på et nyt og lavere niveau,” siger Stig Plon Kjeldsen.
Hans bud er, at ejendomsvurderingen i gennemsnit vil blive sat ned med 10 til 20 procent i København, efter et fald på 10 procent ved vurderingen i 2008. ”Udfordringen er, at der har været ganske få handler i perioden, så SKAT vil nok gå forsigtigt til værks, inden de rykker for meget ved vurderingen.”
Jørgen Jørgensen, direktør i EDC Erhverv, er heller ikke i tvivl om, at vurderingerne skal ned.
”Vi så nogle vurderinger i 2006, der var helt ude i hampen, og i dag er kvadratmeterprisen ofte kun det halve af prisen, da det gik bedst. Så selv om SKAT godt vil være forsigtige, så er spørgsmålet, om de kan trække den meget længere,” siger Jørgen Jørgensen.
Han tror, at de nye vurderinger vil medføre et ramaskrig fra mange andelshavere. ”De, som har købt til de høje priser, vil sige, at de er blevet snydt.”
Et dyk i den offentlige vurdering får ikke umiddelbart indflydelse på den månedlige boligafgift, men for mange andelshavere, der af en eller anden grund er nødt til at sælge, kan det betyde store tab.
Stig Plon Kjeldsen mener dog også, at der kan være en positiv effekt af en lavere vurdering.
”Jeg tror, at mange ejendomsmæglere venter med spænding på den nye vurdering. Den kan betyde, at maksimalpriserne kommer ned under, hvad folk vil betale. Så en lavere vurdering kan resultere i, at andelsboliger igen sælges til folk på venteliste og ikke via en mægler.”
SKAT vil ikke kommentere de kommende vurderinger på nuværende tidspunkt, da de først lige er begyndt at regne på tallene.
Epn.dk (13. november 2010)
Villaer i Albertslund bliver hurtigere solgt
Det går stærkere med at få solgt villaer i Albertslund end i resten af hovedstadsområdet og landet som helhed. Det fortæller nye tal fra www.boligsiden.dk.
I gennemsnit tager det nu 125 dage at få solgt sin Albertslund-villa. Det er en forkortelse af salgstiden på 44 procent, fortæller www.boligsiden.dk
Albertslund er den kommune i omegnen af København, hvor det går stærkest med salg. Til sammenligning varer et gennemsnitligt villa-salg i nabokommunerne:
Glostrup: 164 dage.
Høje-Taastrup: 176 dage.
Vallensbæk: 239 dage.
Ballerup: 208 dage.
På landsplan er der i gennemsnit tale om en reduktion i salgstider på villaer på to pct. Det er det sjællandske hussalg, der driver 2010-statistikken i positiv retning med et fald i salgstiden i eksempelvis hovedstaden på 24 pct. og et fald på Østsjælland på 16 pct. sammenlignet med 2009. Også for hussalget i de københavnske omegnskommuner har 2010 været et bedre år end sidste år med en reduktion af salgstiderne på 12 pct.
”I 50 af landets kommuner er salgstiden på villaer reduceret i år i forhold til i 2009, og det er især det sjællandske hussalg, der skiller sig positivt ud. Det er også her, at boligpriserne er faldet mest markant, og de sjællandske hussælgere har i år tilsyneladende været gode til at sætte en skarp pris i et stærkt konkurrencepræget marked. Det har bragt køberne på banen, og dermed bliver handlerne hurtigere afsluttet,” siger Boligsidens kommunikationschef Birgit Daetz.
Salgstiden er mindsket i samtlige sjællandske landsdele med undtagelse af Vest- og Sydsjælland. Her har det i år taget lige så lang tid at sælge huset, som det gjorde i 2009, nemlig i gennemsnit otte måneder.
Frederikssund.lokalavisen.dk (11. november 2010)
Mindre krejleri om huspriser
Med baggrund i detaljeret husprisstatistik fra ejendomsmæglerkæden Home har Danske Bank set nærmere på, hvordan prisnedslagene på parcelhusmarkedet har udviklet sig over de seneste år.
Og tallene afslører, at der er langt mindre krejleri, når sælgere og købere skal blive enige om prisen.
Banken har ganske konkret for alle landets regioner regnet på, hvordan det gennemsnitlige prisnedslag fra den sidst offentliggjorte udbudspris til den endelige salgspris har udviklet sig på parcelhusmarkedet. Tallene er indsamlet i perioden 2. kvartal 2004 til 3. kvartal 2010.
Beregningerne viser bl.a., at det gennemsnitlige prisnedslag på landsplan i 3. kvartal i år lå på 4,8 procent, svarende til at prisen på et typisk parcelhus på 140 kvm. i gennemsnit blev handlet ned fra 1.886.000 kr. til 1.795.000 kr.
Og den prisforskel er markant mindre, end tidligere. Prisnedslaget var således størst i 2. kvartal 2009, hvor finanskrisen var på sit højeste niveau, og her blev et typisk parcelhus på 140 kvm. handlet ned fra ca. 1.840.000 kr. til 1.720.000 kr., svarende til et prisnedslag på godt 6,5 procent.
Før krisen slog til, var det måske i højere grad sælgers marked, indikerer tallene. Således blev der i perioden 1. kvt. 2004 til 3. kvt. 2007 kun i gennemsnitgivet et prisnedslag på ca. 2,5 procent.
”Samlet kan vi derfor nu konstatere, at boligsælgerne, og ejendomsmæglerne, generelt er mere realistiske i deres prisfastsættelse. Når det er sagt, så har køberne fortsat forhandlingsovertaget, og prisnedslagene ligger fortsat et pænt stykker over det niveau, vi så da festen fortsat var på sit højeste på boligmarkedet i perioden 2004 til udgangen af 2006,” forklarer manden bag beregningerne, Tore Damgaard Stramer, der er seniorøkonom analyseafdelingen i Danske Bank.
Epn.dk (11. november 2010)
Villaer bliver hurtigere solgt på Østsjælland
På landsplan har salget af villaer haft bedre vind i sejlene i år, end det var tilfældet i 2009. I over halvdelen af landets kommuner er salgstiden for villaer reduceret, og særligt på Sjælland er det gået markant hurtigere med salget.
Det viser nye tal fra www.boligsiden.dk, der også viser, at salgstiderne på Østsjælland er mindsket med 16 pct. i år sammenlignet med sidste år.
På landsplan er der i gennemsnit tale om en reduktion i salgstider på villaer på to pct. Det er det sjællandske hussalg, der driver 2010-statistikken i positiv retning med et fald i salgstiden i eksempelvis hovedstaden på 24 pct. og et fald på Østsjælland på 16 pct. sammenlignet med 2009.
– I 50 af landets kommuner er salgstiden på villaer reduceret i år i forhold til i 2009, og det er især det sjællandske hussalg, der skiller sig positivt ud. Det er også her, at boligpriserne er faldet mest markant, og de sjællandske hussælgere har i år tilsyneladende været gode til at sætte en skarp pris i et stærkt konkurrencepræget marked. Det har bragt køberne på banen, og dermed bliver handlerne hurtigere afsluttet, siger Boligsidens kommunikationschef Birgit Daetz.
Salgstiden er mindsket i samtlige sjællandske landsdele med undtagelse af Vest- og Sydsjælland. Her har det i år taget lige så lang tid at sælge huset, som det gjorde i 2009, nemlig i gennemsnit otte måneder.
Koege.lokalavisen.dk (11. november 2010)
Her er Falsters billigste villa
125.000 kr. Det kunne være prisen på et splinternyt og lækkert køkken eller en ny bil. Men det kan også være prisen på et hus.
Internetportalen Boliga har set på de 10 billigste villatilbud rundt om i landet, og blandt landets lavpristilbud er et hus på Lommelvej i Nr. Alslev.
Ejendomsmægleren nævner fuglefløjt som en af attraktionerne ved det ensomt beliggende håndværkertilbud på 90 kvadratmeter, hvor den kommende husejer skal i gang med murerskeen for at forvandle huset til beboelse.
(Dr.dk 10. november 2010)
Boligmarkedet knækker over i to
Boligmarkedet i hovedstaden ser ud til at have revet sig løs fra resten af landet.
Mens den seneste tids kraftige stigning i udbuddet af boliger til salg generelt set har betydet faldende udbudspriser rundt omkring i provinsen, lader optimismen til at have et solidt tag i boligsælgerne i hovedstadsområdet.
Det fremgår af den seneste statistik for boligudbuddet i oktober, som Realkreditrådet har offentliggjort onsdag formiddag.
På Vest- og Sydsjælland er udbudspriserne på parcel- og rækkehuse faldet med 6,4 pct., mens der er fald i de skiltede priser i størrelsen 2-3 pct. på Fyn, Nord-, Vest- og Sydjylland.
Derimod er der stigende udbudspriser på parcel- og rækkehuse i Hovedstaden. Eksempelvis er udbudspriserne i Københavns by og Københavns omegn 5 pct. højere end sidste år. Nordsjælland kan også notere en lille stigning på 1,7 pct.
”I de seneste fem måneder har der uden for hovedstaden været mere end 35.000 parcel- og rækkehuse til salg. Niveauet er rekordhøjt for perioden siden 2004, som var det første år, vi opgjorde statistikken. De omtalte parcel- og rækkehuse har typisk været på markedet i 7-10 måneder. Der er kort sagt meget at vælge mellem og salgsskiltene har stået forholdsvis længe. Det fører til, at sælgerne justerer priserne på salgsskiltene nedad,” siger Jan Knøsgaard, vicedirektør i Realkreditrådet.
”Det er nødvendigt at sondre mellem Hovedstaden og resten af landet, når vi analyserer tilstanden på markedet for parcel- og rækkehuse. Der er positive takter i Hovedstaden. Selvom der er mere at vælge mellem, så er der højere priser på salgskiltene. Salgsskiltene får heller ikke får lov til at stå så længe som sidste år. I resten af landet er der med nogle geografiske variationer en overvejende tendens i retning af et stort og voksende udbud, som har stået til salg i længere tid og til lavere priser end sidste år,” konstaterer Jan Knøsgaard.
Det er ikke blot markedet for parcel- og rækkehuse, der lader til at gå hver sin vej i øjeblikket i hovedstadsområdet og resten af landet.
Samme tendens ses i markedet for ejerlejligheder. Trods det at der er kommet godt 800 flere lejligheder til salg i København og omegn i løbet af det seneste år, har lejlighedssælgerne justeret priserne op.
”Det er ikke mere end 4-5 år siden, at der var dobbelt så mange ejerlejligheder at vælge mellem i København. Selvom der er i den seneste tid er kommet flere ejerlejligheder på det københavnske marked, så må udbuddet alligevel betragtes som værende noget begrænset. Det er i det lys, at det lader sig gøre for sælgerne at sætte endda noget højere priser på salgsskiltene end sidste år. Det skal bemærkes, at i resten af landet skiltes udbudte ejerlejligheder med lavere priser,” siger Jan Knøsgaard.
På landsplan er det samlede udbud af boliger – inklusiv ejerlejligheder og fritidshuse – til salg over det seneste år steget med 4.808 til nu 61.765 ved udgangen af oktober.
Epn.dk (10. november 2010)
Andelsboliger kan få penge retur
Skat har tabt en sag i landsskatteretten, som kan komme mange andelsboligforeninger til gode.
Skat har i flere år uberettiget opkrævet moms fra andelsboligforeninger, der har udlejet parkeringspladser til andelshavere.
Det står fast, efter at Skat har tabt en sag ved Landsskatteretten, skriver revisionsselskabet BDO.
Skat erkender, at opkrævningen har været uberettiget og ændrer nu praksis med tilbagevirkende kraft.
Det betyder, at andelsboligforeninger nu kan søge om at få pengene betalt tilbage.
I de fleste tilfælde har den uberettigede opkrævning stået på siden sommeren 2007, og for nogle foreninger kan det formentlig dreje sig om store beløb, vurderer BDO.
Landsskatteretten har desuden slået fast, at andelsboligforeninger med eget personale – viceværter eller ejendomsfunktionærer – ikke skal betale lønsumsafgift.
Epn.dk (9. november 2010)
Danmarks-rekord på Østerled i Rønne
Har man besluttet at sætte sit hus til salg og gerne vil af med det hurtigt, er det ubetinget en fordel, hvis adressen er Østerled i Rønne.
Vejen har nemlig danmarksrekord i hurtigt hussalg.
– Ser man tilbage over de sidste to år, er der blevet handlet fem huse på Østerled i Rønne.
Salgstiden ligger på 29 dage i gennemsnit, og det er klart landsrekord, når man ser over de
seneste to år, som vores opgørelse dækker. Hussalget på Østerled går nemlig tre uger hurtigere
end nummer to på top 10-listen, skriver kommunikationschef Birgit Daetz fra boligsitet www.boligsiden.dk i en pressemeddelelse.
Siden 1992 er der handlet 35 boliger på Østerled.
En af de lokale ejendomsmæglere, Ole Kok-Hansen fra Danbolig i Rønne, siger til www.boligsiden.dk, at Østerled ligger i et attraktivt kvarter tæt på natur og sportsfaciliteter – og så ligger huspriserne godt for både sælger og køber.
Gennemsnitsprisen på de senest solgte huse har ligget på lige godt 1,25 millioner kroner.
Dr.dk (8. november 2010)
Svært at sælge boliger på Fyn
Husene på Dybdalgårdsvej i Ringe er svære at få solgt.
Villavejen topper på en ny opgørelse, som Boligsiden.dk har lavet over antallet af dage, det tager for et hus at blive solgt.
Der skal som minimum være solgt fem huse på vejen, før den er med i statistikken, og her er det altså i Ringe, det har været sværest at få solgt sit hus. I gennemsnit har liggetiden været på 887 dage på Dybdalgårdsvej.
Også Kædebyvej i Humble på Langeland og Valkendrupsgyden i Odense N har fundet vej til top 10’en over længste salgstider.
Lettest har det været for boligejerne på Østerled i Rønne. Her tog det i gennemsnit kun 29 dage at få solgt sit hus. Ingen fynske adresser er nået på top 10 over de villaveje, hvor husene hurtigst bliver solgt.
Dr.dk (8. november 2010)