Høj salgsprocent for villaer i 2014

I årets første fem måneder har budt på en højere salgsprocent for villaer end i samme periode i de foregående år, viser tal fra Boligsiden.dk.

2014 lægger godt ud med en høj salgsprocent på villaområdet. I årets første fem måneder er 60,1 procent af de villaer, der har været sat til salg, blevet solgt. Det er en lille smule højere end samme tid sidste år, hvor 59,9 procent blev solgt. I 2012 var salgsprocenten de fem første måneder nede på 54,5, og den lå endnu lavere i 2011.

”Ligesom huspriserne der er steget støt, er salgsprocent også gået i vejret stille og roligt. Der er tale om en meget jævn udvikling, hvor flere og flere af de villaer, der bliver sat til salg, rent faktisk bliver solgt. Det er med til at bekræfte den langsomme men positive udvikling, vi nu i længere tid har set på villamarkedet”, siger Birgit Daetz, der er kommunikationsdirektør for Boligsiden.dk.

Flere villaer skifter hurtigere hænder

De første fem måneder af 2014 har givet godt 13.400 villasalg. Dermed lægger året godt ud sammenlignet med de foregående år, hvor de første fem måneder har budt på færre villahandler. Til sammenligning blev der solgt 12.600 villaer de første fem måneder af 2013.

Fremgangen i salget afspejler sig også i den faldende salgstid. I maj tog det i gennemsnit 7,5 måneder at sælge en villa. Det kan lyde af meget, men salgstiden er faldet med knap 4 procent sammenlignet med sidste år. Samtidig dækker salgstiden over store forskelle både i forhold til regional placering, men også i forhold til, om huset ligger i land- eller byzone. Mange huse sælges langt hurtigere end de godt 7 måneder. I maj blev hver fjerde villa solgt på 24 dage i gennemsnit, altså under en måned. Hver anden villa blev solgt på under 2,5 måneder.

Villaerne er ejerlejlighedernes fornuftige onkel

Typisk ser vi, at villamarkedet følger i ejerlejlighedernes fodspor. Lejlighederne rykkede for godt to år siden af sted med stigende priser og kortere salgstider, og villaerne følger efter – i adstadigt tempo. Det er knap så meget ramasjang og tjuhej over villamarkedet, men udviklingen er derfor også mere jævn og til dels mere forudsigelig. Villaerne er lejlighedernes fornuftige onkel, der ser markedet an, og først derefter flytter sig stille og roligt, når det ser ud til, at vinden blæser den rigtige retning.

”Jeg tror, mange føler sig trygge ved at købe villa nu. De har set, at udviklingen går i den rigtig retning og holder kursen. Det får både sælgerne og køberne ud af busken, fordi begge parter gør en god handel. Sælgerne får i snit 2,3 procent mere i dag end hvis de havde solgt for et år siden, og køberne kan forvente en fortsat prisstigning. Hvis priserne stiger meget og hurtigt, kan der hurtigt opstå en nervøsitet, om det nu er et godt tidspunkt eller ej at købe”, siger Birgit Daetz.

Nedslaget faldet med 10.500 kroner

Men skønt der er mange villige køber, er sælgerne så småt ved at stramme skruen. Nedslagene er faldet med knap 11 procent siden sidste år, og det betyder et anseeligt fald i den rabat, man får, når bolighandlen skal falde på plads. I dag kan man som køber forvente at få 630 kroner i rabat pr. kvadratmeter. Det svarer til et nedslag på 94.500 kroner for en villa på 150 kvadratmeter. På samme tid sidste år kunne man forvente at få 105.000 kroner i nedslag for samme villa, altså 10.500 kroner mere.

Find mere om