Her får du stranden for dig selv

Foto: Boligsiden

I Varde Kommune har hver kystnær indbygger over 100 meter kyst til rådighed. I Gentofte Kommune er der 30 centimeter pr. mand. Flytter du på landet, får du altså kysten for dig selv, mens du i byen må dele med langt flere. Se, hvor du får mest kyst for pengene.

Næsten en million danskere bor i gåafstand til vandet ifølge en opgørelse fra Ministeriet for By, Bolig og Landdistrikter. Men der er stor forskel på, hvor meget du kan svinge med armene, når du kommer ud til stranden. I Gentofte har indbyggere med under en kilometer til kysten ikke mere end 30 centimeter til rådighed, og kan altså dårligt strække armene ud til siden, hvis alle går på stranden samme dag. Det kan de kystnære indbyggere i Varde til gengæld. De kan endda slå en lang række vejrmøller på de langt over 100 meter, der er til hver.

”Mange vil gerne bo tæt på naturen, og boligpriserne stiger også markant, jo tættere du kommer på sø, strand eller skov. En villa, der ligger under 100 meter fra strand eller sø bliver udbudt for over dobbelt så meget som en gennemsnitlig villa. Hvor prisen for at bo under 100 meter fra kysten ligger på 25.600 kroner pr. kvadratmeter, bliver en gennemsnitlig villa udbudt for blot 11.600 kroner pr. kvadratmeter”, siger Birgit Daetz, der er kommunikationsdirektør for Boligsiden.dk, og fortsætter:

”Som boligkøber kan man overveje, hvor mange mennesker man kommer til at dele den eftertragtede natur med, når man nu betaler dyrt for den, og om man er villig til at flytte lidt længere væk for at få mere natur for sig selv – og ofte for en lavere pris”, siger Birgit Daetz.

Sådan er kysten fordelt

Det er ikke bare i Gentoft og Nordsjælland, at pladsen er begrænset ved kysterne. Også i Vejle, Kolding og Fredericia er der under 5 meter kyst pr. kystnære indbygger. Og det samme gør sig gældende langs Køge Bugt-kysten, i Aarhus, Horsens, Odense og Nyborg.

Af de 16 kommuner, hvor der er mest plads, nemlig mellem 20 og 161 meter kyst pr. kystnære indbygger, ligger ni af kommunerne i Jylland, og fire af dem er øerne Samsø, Læsø, Langeland og Ærø. De sidste tre er de fynske kommuner Nordfyns og Assens og derudover Lolland.

”På Læsø er der 161 meter kyst pr. kystnære indbygger, og her bliver villaerne udbudt for lige godt 8.000 kroner pr. kvadratmeter. I Nordfyns Kommune er der 34 meter kyst til hver, og her er udbudspriserne også på godt 8.000 kroner pr. kvadratmeter. Det er en noget anden skala end de 30 centimeter strand, de kystnære beboere får i Gentofte for gennemsnitlige udbudspriser på små 40.000 kroner pr. kvadratmeter”, siger Birgit Daetz.

Find mere om