Her er det nemmest at sælge sin bolig

Foto: Boligsiden

Boligejerne i hovedstadsområdet og Midtjylland får hurtigst solgt deres bolig, mens udkantsområderne er de sorte pletter på Danmarkskortet. Boligsiden viser vej til de korteste og længste liggetider.

Otte måneder. Så stor er forskellen på de længste og korteste liggetider i landets 98 kommuner.
Hvor Tårnby på Amager er klassens duks med en gennemsnitlig liggetid på kun 146 dage, er Læsø den, de andre ikke vil lege med; for her tager det over et år – 392 dage i gennemsnit, før boligen er solgt.

Boligsiden har gennemgået de gennemsnitlige liggetider i samtlige 98 kommuner. Det fremgår, at især sælgerne i og omkring København er rigtig gode til at få deres bolig solgt i en fart. Syv ud af de ti kommuner, hvor husene står kortest tid til salg, ligger nemlig i Storkøbenhavn.

Korte liggetider i midtjysk bælte

”Løfter man blikket og kigger ud over landet, er liggetiden under 195 dage i 20 kommuner, og de 11 ligger i og omkring København. Herudover er det kommuner som eksempelvis Esbjerg og Vejen i Sydjylland samt Svendborg – i øvrigt som den eneste på Fyn – hvor boligerne står til salg i kortest tid”, siger Birgit Daetz, kommunikationschef hos Boligsiden.

Derudover er der det, man kunne kalde ’det midtjyske bælte’; for her smyger en perlerække af nogle af landets korteste liggetider sig, fra Ikast-Brande i Jyllands hjerte, øst over Silkeborg og videre ind i Favrskov, der grænser op til Århus. I disse tre kommuner tager det i gennemsnit kun lige godt et halvt år at få solgt sin bolig.

De korteste liggetider falder, som det fremgår af danmarkskortet, som fem lyse klatter – de tre af dem i Nord-, Midt og Sydjylland. Uden om ligger 10 jyske kommuner, hvor liggetiderne er en anelse længere, men det ikke desto mindre stadig er relativt realistisk at få solgt sin bolig, inden for syv-otte måneder.

Værst i fem jyske kommuner

Udkantsområderne er – vel ikke overraskende – de store tabere i spillet. Værst ramt er fem jyske kommuner, hvor det i gennemsnit tager 10 og 13 måneder, før boligen er solgt. Heriblandt er de tre øer Læsø, Samsø og Fanø, mens Odder syd for Århus og Lemvig i Vestjylland fuldender den lidt triste top 5-liste.

Tønder helt i syd, Mariagerfjord og Syddjurs, begge i Østjylland, er andre jyske kommuner, hvor sælgerne har svært ved at komme af med boligen. Påfaldende nok er de alle kommuner, der ligger ud til havet, og det mønster går igen, jo mere man bevæger sig mod øst. Således er øerne Langeland, Lolland, Falster samt Møn – og dermed Vordingborg – alle med i gruppen af kommunerne med de længste gennemsnitlige liggetider.

Generelt lange liggetider på Sjælland

På Sjælland ligger de sorte pletter i Gribskov, Faxe, Odsherred, Frederikssund, Lejre og Ishøj. Men danmarkskortet afslører også, at bortset fra de 11 kommuner i hovedstadsområdet, som er repæsenteret blandt landets korteste liggetider, er Sjælland over en bred kam ramt af lange liggetider.
Den gennemsnitlige liggetid for alle sjællandske kommuner er 224 dage, men fraregner man de 11 storkøbenhavnske kommuner, som figurerer blandt de 20 kommuner med kortest liggetid, går der i gennemsnit hele 240 dage, før sjællænderne får solgt huset eller ejerlejligheden.

”Sjællænderne har holdt landets længste og voldsomste boligfest, så det er nok lidt sværere at komme ud af fjerene nu, hvor det er dagen derpå. Priserne skal lige ned i et tåleligt leje, og det tager lidt længere tid, før markedet når normale tilstande øst for Storebælt”, lyder vurderingen fra Birgit Daetz.

Læs mere om definitionen for samlet og nuværende liggetid her.

Find mere om