Her er boligrabatten skrumpet

Foto: Boligsiden

Boligkøbere i blandet andet Skive og Slagelse får mindre rabatter, når de køber hus, end for et år siden. Det viser nye tal fra Boligsidens Markedsindeks.

Skruen er strammet i Skive og Slagelse kommuner. Her er et prisnedslag ikke, hvad det har været. Køber man hus i Skive må man æde en rabat, der er 35 procent mindre end den var for et år siden, mens rabatterne i Slagelse er skrumpet med 34 procent. De to kommuner står for de største reduktioner af prisnedslagene, når man sammenligner hushandlerne i dag med dem for et år siden.

”Som udgangspunkt er det et godt tegn for boligmarkedet, at rabatterne skrumper. Som køber kan man selvfølgelig ærgre sig over, at der ikke er så meget at forhandle om, men som sælger er det en klar fordel, og mindre nedslag er tegn på et stærkere boligmarked, der i sidste ende er til fordel for alle”, siger kommunikationsdirektør for Boligsiden.dk, Birgit Daetz.

Også København noterer sig for prisnedslag, der har været på slankekur med 34 procent, og Solrød og Bornholm kommuner tager henholdsvis fjerde- og femtepladsen på listen med fald på 33 procent.

Prisnedslagene i både Skive og Slagelse ligger noget under landsgennemsnittet på 707 kroner pr. kvadratmeter. I Skive giver man ikke mere end 451 kroner pr. kvadratmeter og i Slagelse kommer man op på 604 kroner pr. kvadratmeter. På Bornholm, hvor man har stået for den femtestørste reduktion i prisnedslagene, har man også nogle af de laveste prisnedslag overhovedet i landet. Her slår man blot 390 kroner af prisen pr. kvadratmeter; det svarer til, at man som køber kan forvente at få slået 55.000 kroner af prisen for en villa på 140 kvadratmeter.

Nedslag i millionklassen på luksusvillaer

De fleste boliger bliver solgt med nedslag. Undtagelsen er andelsboliger, hvor de fleste rent faktisk sælges til prisen eller over.

Hvor stort nedslaget er, afhænger typisk af, hvor dyr en bolig der er tale om. Tommelfingerreglen er, at jo dyrere en bolig er, desto større bliver prisnedslaget i kroner og øre. Det hænger naturligvis sammen med, at det store nedslag ikke behøver at udgøre ret mange procent af en dyr bolig. Derfor kan man se eksempler på, at nedslaget kan være i millionklassen, hvis der er tale om en særlig luksusvilla.

Omvendt betyder det også, at billige huse oftest sælges med meget små nedslag, da der i forvejen ikke er så stort et beløb at skrue på.

Udbud og efterspørgsel afgøre også sælgernes forhandlingsvillighed. Det kan være svært at prutte om prisen på en lejlighed i København, da du let risikerer, at en anden køber er villig til at betale prisen.

Top 10: største fald i prisnedslag på villaer og rækkehuse (årsændring)

KommuneÆndringNedslag (kr. pr. m2)
Skive-35,0 %451 kr.
Slagelse-34,2 %604 kr.
København-33,9 %
816 kr.
Solrød-32,9 %798 kr.
Bornholm-32,7 %390 kr.
Fredensborg-30,5 %775 kr.
Kalundborg-29,7 %552 kr.
Herlev-29,4 %729 kr.
Tårnby-29,1 %582 kr.
Vallensbæk-27,1 %669 kr.