Guide: 7 fejl du ikke skal begå som førstegangskøber

Foto: Boligsiden

Aktiviteten på det danske boligmarked er opadgående, og det betyder, at konkurrencen er hårdere end den har været længe. Er du førstegangskøber, får du her en række gode råd til boligjagten.

Hvis du endelig finder drømmeboligen, er der højst sandsynligt ikke tid til at nøle med beslutningen om, hvorvidt du skal købe eller ej, for aktiviteten er høj på det danske boligmarked. I juni, der traditionelt er årets bedst sælgende måned, var salgstiden for både huse og ejerlejligheder endnu lavere end sidste år.

”Hvis man er på boligjagt i et af landets mest eftertragtede områder, skal man være ekstremt hurtig med at slå til, da konkurrencen på markedet er hårdere, end den har været længe. Derfor er det ikke kun en god idé, men i ligeså høj grad en nødvendighed, at være godt forberedt. Og er du på udkig efter din første ejerbolig, kan det være ekstra svært at navigere i en proces, der skal eksekveres i lyntempo,” siger Birgit Daetz, der er kommunikationsdirektør hos Boligsiden.dk, og fortsætter:

”Vil du derimod købe i et af yderområderne, hvor der er færre købere om buddet, er det omvendt godt at vide, hvor meget du potentielt kan presse prisen.”

Birgit Daetz giver dig her en række gode råd til, hvordan du som førstegangskøber undgår 7 almindelige fejl:

1. Du er ikke helt klar over, hvilken bolig du egentlig drømmer om

Når du går i gang med at søge bolig, kan det nemt virke som lidt af jungle, fordi der er så meget at vælge mellem. Drømmer du om hus, ejerlejlighed eller andelsbolig? Og hvilke behov har husstanden i forhold til boligens størrelse, indretning og beliggenhed. Er der en tidsramme for, hvor langtidsholdbar boligen skal være, og hvad betyder det for valget af afstand til job, institutioner, venner og familie?

Der er med andre ord mange ting at tage stilling til, hvis du vil sikre dig, at du gør et godt køb. Når du har de overordnede rammer på plads, kan du fokusere din boligsøgning på en måde, der gør det nemmere at vælge til og fra.

2. Du har en ustabil økonomi

Hvis du er interesseret i at købe bolig, kan det godt betale sig at forberede sig, inden du booker et møde med banken eller realkreditinstituttet. Læg et budget med luft til opsparing og hold det i nogle måneder, så banken kan se, at du har en stabil økonomi, og at du kan tøjle dit forbrug.

Stabilitet er afgørende for en lånudbyder, hvorfor det også kan være afgørende for din lånegrænse, om du er i fast job, eller om du for eksempel kan se frem til en kommende lønstigning.

3. Du taler kun med et enkelt pengeinstitut

Hvis du ikke er erfaren udi rentesatser og lånevilkår, er det en god ide at tale med flere spillere på markedet, for eksempel både en stor bank og en mindre sparekasse. Tal også med folk i dit netværk, der har købt for nyligt, for at få en fornemmelse af, hvad du kan forvente.

Din økonomi kan komme til at se ganske forskellig ud afhængig af lånetyper og rentesatser. Da renten er historisk lav lige nu, slipper du for at skulle finde de helt store forhandlingsevner frem, men ønsker du et fastforrentet lån, er det godt at have noget at sammenligne med – tal derfor altid med mere end et penge- eller realkreditinstitut, hvis du skal købe bolig, så du ender med det lån, der er mest fordelagtigt for lige præcis dig.

4. Du får ikke en forhåndsgodkendelse tidligt i processen

Når du har været i snak med din bank omkring et boligkøb, kan de udstede en forhåndsgodkendelse, der angiver, hvor meget du kan låne i det pågældende pengeinstitut.

Det giver ikke kun en fordel på den måde, at du kan fokusere din boligsøgning, så du undgår at drømme dig væk i en bolig, du først senere finder ud af, du ikke kan låne til. Det giver også sælgere en indikation af, at du er seriøs omkring et potentielt køb, og det kan være en fordel i en proces, hvor de gerne vil lave en hurtig handel.

5. Du lader følelserne påvirke dine beslutninger

Selvom drømmeboligen er på spil, bliver man nødt til at forholde sig realistisk til både markedet og privatøkonomien i stedet for at lade følelserne tage over. Søger man bolig i eller omkring de større byer, er der stor risiko for at ende i en budkrig, der gør, at boligen bliver dyrere, end man havde kalkuleret med.

Det kan også være, at man falder pladask for en bolig, der er alt for dyr, afgiver et bud, der er for lavt, og så lader sig rive med. Uanset hvad er det nødvendigt at læne sig op af det budget, man har lagt. Også selvom man tænker, at man sagtens kan leve af havregryn for evigt, hvis bare man bor godt.

Omvendt er det for andre nemt at forelske sig i yderst budgetvenlig landidyl, men her kan det være vanskeligt at sælge, så det er vigtigt, at man er afklaret med, at det vitterligt er den langsigtede drøm.

6. Du køber så dyrt, du kan

Bare fordi din bank siger, at du kan låne for et bestemt beløb, betyder det ikke, at du skal maksimere dine økonomiske muligheder. Når du køber bolig, medfølger der løbende udgifter, som du måske ikke tager højde for som førstegangskøber. Det gælder både skatter og vedligehold, og det kan gøre din økonomi problematisk på sigt.

Vælger du derimod at holde dig lidt under din lånegrænse, sikrer du dig en vis økonomisk fleksibilitet, som kan blive nødvendig – også hvis der for eksempel sker ændringer i din husstands indtægt.

Når du ser på bolig, skal du desuden være opmærksom på, at energiudgifterne kan variere ganske meget alt afhængig af, hvor energieffektivt huset er. Hold derfor øje med, hvilket energimærke boligen har og undersøg eventuelt, hvad det har af betydning for din økonomi – særligt, hvis du sætter dig lidt stramt i det.

7. Du undersøger ikke markedet, inden du byder

Hvordan ved man, om en udbudspris er fair eller ej? Det kan være svært at bedømme, hvis man ikke har nogen erfaringer med boligkøb, og derfor er det ekstra vigtigt, at du undersøger markedet, inden du afgiver et bud på en bolig, du er interesseret i.

Lav et pristjek på boliger i området, så du kan se, hvor prisniveauet ligger. På Boligsiden.dk kan du se den gennemsnitlige kvadratmeterpris på udbudte boliger i alle landets kommuner. Har du fundet en specifik bolig, finder du relevant info ved at scrolle ned ad siden.

Find mere om