God omsætning i andelsboliger

Foto: Boligsiden

Hver syvende andelsbolig bliver solgt inden for en måned, mens omkring 40 procent af andelsboligerne har skiftet hænder på under 90 dage. Sommerhusene halter derimod noget efter.

Sælgerne af andelsboliger er tilsyneladende landets mest skarpe til at sætte en realistisk pris set med købers øjne. For hvor hver tiende bolig i Danmark for tiden bliver solgt inden for den første måned i udbud, gælder det for hver syvende andelsbolig.

Det er en af konklusionerne i en ny opgørelse fra Boligsiden.dk. Opgørelsen tager udgangspunkt i hvor mange boliger, der bliver fjernet fra internettet senest én måned henholdsvis senest tre måneder efter, de er sat til salg.

Boligsidens tal dækker det samlede boligmarked og er endvidere splittet op på de forskellige boligtyper. Og her ’fører’ andelsboligerne altså an, når det gælder om, hvor hurtigt boligen bliver taget af nettet.

Nu er der forskel på salgs- og liggetider, men Boligsidens tal stemmer godt overens med flere ejendomsmægleres meldinger om egne salgstal.

15% er taget af inden for en måned

”Det er langt fra alle andelsboliger, der bliver solgt gennem en mægler. Tallene indikerer imidlertid, at køberne af andelsboliger er hurtigere til at slå til end købere af sommerhuse, ejerlejligheder og fritidshuse”, lyder det fra Boligsidens kommunikationschef Birgit Daetz.

15 procent af andelsboligerne er taget af internettet maksimum en måned, efter de er blevet udbudt. Ser man over en tre-måneders periode, dominerer andelsboligerne også billedet. Her er det over 40 procent, der er fjernet fra nettet inden for et kvartal. Altså fire ud af ti.

Til sammenligning er det en tredjedel af ejerlejlighederne, der er taget af nettet inden for tre måneder, mens en fjerdedel af enfamiliehuse og sommerhuse forsvinder fra nettet seneste tre måneder efter, de er sat til salg.

Hvor andelsboligerne i dag tilsyneladende sælger hurtigst, går det mest trægt med at komme af med sommerhuset. I august var det kun knap syv procent, der var taget af nettet inden for en måned. Alligevel er det en procent over niveauet samme måned i fjor.

Sammenligner man med april 2008 er der næsten tale om en halvering. Her blev 12 procent af fritidshusene taget af nettet inden for en måned.
Nu er markedet for sommerhuse godt nok præget af store sæsonudsving, hvor foråret er højtid for handler. Men hvor niveauet i påskemåneden sidste år altså var 12 procent, dykkede det i samme måned i år til blot fem procent. Uden tvivl en effekt af finanskrisen.

Juni bedste måned i over et år

Selv om det i dag – sammenlignet med det seneste forår – er stort set samme andel af sommerhusene, der forsvinder fra nettet inden for en måned, så er der alligevel lidt tegn til bedring. I juni var det nemlig over 11 procent af husene, der højest stod til salg i en måned, og det er faktisk den største andel siden marts i fjor.

Konklusionen er imidlertid klar; sommerhussalget er bestemt ikke prangende; så går det noget bedre med andelsboligerne, der omsættes hurtigst af alle boligtyper, når man kigger på en- og tre-måneders perioder.

Find mere om