Fra stenbro til stillevej

Foto: Boligsiden

Med eksplosivt stigende lejlighedspriser og svagt stigende huspriser har byboere alle tiders mulighed for at konvertere den treværelses til en villa i forstaden, viser ny analyse fra Boligsiden.dk

Du bor i byen i din 80-kvadratmeter store lejligheder. Alt, du drømmer om, er et hus med egen have. Ingen over- og underboer, ingen ”fulde-Per”, der altid står og råber nede på torvet, og masser af cykelstier til nuværende eller kommende poders tur til skole.

Birgit Daetz, kommunikationsdirektør for Boligsiden.dk, hvor meget skal der til for at gøre drømmen til virkelighed?

”Som lejlighedspriserne har udviklet sig, er det blevet billigere og billigere at skifte lejligheden ud med en villa. Sammenlignet med sidste år skal der færre penge til nu for at gå fra etageejendom til villa. Flytter man fx fra en 80 kvadratmeter stor københavnerlejlighed til et hus på 140 kvadratmeter i Københavns omegn, skal du blot have godt 800.000 kr. op af lommen, før drømmen om hus med have og markant mere plads er i indfriet. For et år siden kostede det næsten 150.000 kr. mere at lave samme øvelse.”

Hvordan ser det ud, hvis man gerne vil blive i København og skifte bylejligheden ud med et byhus?

”Så koster det lidt mere. Sælger du 80 kvadratmeter københavnerlejlighed og køber et 140 kvadratmeter københavnerhus, skal du lægge knap 1,2 millioner kroner oveni. Sammenlignet med sidste år, er det dog blevet næsten 200.000 kr. billigere at lave dette bytte.”

Og hvis man bor i Aarhus eller Aalborg?

”Her er kvadratmeterpriserne lavere, så her slipper man med lidt mindre. Både i Aarhus og i Aalborg skal man finde en god halv million ekstra, hvis man vil gå fra lejlighed til villa i byen. Til gengæld har der været en mere markant udvikling i Aarhus end i Aalborg. I Aarhus er det blevet 60.000 kr. billigere at bytte til hus, sammenlignet med sidste år, mens det kun er blevet 30.000 kr. billigere i Aalborg. Det skyldes bl.a. at prisniveauet i Aarhus ligger noget over det i Aalborg. I Aarhus koster gennemsnitsvillaen på 140 kvadratmeter 2,6 millioner, mens en tilsvarende villa koster 1,8 millioner kroner i Aalborg.”

Tjen penge på at flytte i hus

En lille sjov finesse er, at ser man på landet som helhed, er lejlighedspriserne nu så høje, at man faktisk i gennemsnit kan tjene godt 80.000 kr. ved at flytte i hus.

Hvordan hænger det sammen?

”Det er jo gennemsnitspriser set over hele landet. Her er lejlighederne placeret i byerne, hvor kvadratmeterpriserne er højere end på landet, hvor der til gengæld er rigtig mange billige huse i yderområderne. Man kan sjældent tjene penge ved at bytte en 80 kvadratmeter stor lejlighed ud med et 140 kvadratmeter stort hus, hvis man bliver i samme område, men hvis man fx sælger sin københavnerlejlighed og flytter et godt stykke væk fra Storkøbenhavn, ja så kan du sagtens se dig selv sidde med de her 80.000 kr. i overskud.”

Find mere om