Forbruget på køb af ejerlejligheder er faldet 1,7 milliarder kroner

I første kvartal af 2019 blev der købt ejerlejligheder for 10,3 milliarder kroner. Det er et fald på 14 procent i forhold til samme periode sidste år, viser tal fra Boligsiden.

I løbet af årets første tre måneder er der i alt handlet 4.070 ejerlejligheder i Danmark til en samlet købesum på over ti milliarder kroner. Modsat markedet for villaer og rækkehuse er der dog tale om et fald i købesummen i forhold til første kvartal 2018. Det viser tal fra Boligsiden.

Sammenligner man de to perioder, ligger købesummen 14 procent under sidste års niveau. I kroner og øre svarer det til et fald på omkring 1,7 milliarder kroner.

Sidste år var der ligeledes tale om et fald i forhold til året før, idet 2017 var et rekordår for lejlighedssalget. Her udgjorde købesummen for første kvartal 13,2 milliarder kroner.

”Vi har haft nogle vilde år på lejlighedsmarkedet, særligt efter rentefaldet i begyndelsen af 2015. Siden da har vi ligget på den øvre side af de ti milliarder kroner i første kvartal hvert eneste år, når vi ser på den samlede sum, der bliver købt ejerlejligheder for. Nu ser vi dog, at aktiviteten i en længere periode er droslet så meget ned, at vi skal helt tilbage til 2014 for at finde en lavere købesum for perioden,” siger Birgit Daetz, der er boligøkonom og kommunikationsdirektør hos Boligsiden.

Faldet begynder at flade ud

Årsagen til faldet i købesummen er betinget af to forhold – den generelle salgsudvikling samt prisniveauet.

”Vi kan se, at salgsprisen på ejerlejligheder har taget et dyk i visse kommuner. Og ser vi samlet på alle handler i første kvartal, ligger de i gennemsnit tre procent lavere end i samme periode sidste år. Den helt store og mest afgørende faktor er dog handelsaktiviteten, idet beløbet, der bliver handlet for, følger udviklingen i antallet af salg. Det ligger 11 procent lavere end i første kvartal 2018,” forklarer Birgit Daetz.

Salget af ejerlejligheder i januar måned lå 18 procent under sidste års niveau, mens det i februar gjaldt 14 procent. I marts nåede salget næsten op på niveau, idet der var tale om et fald på to procent.

”Der er tegn på, at det fald, vi så først på året, begynder at flade ud. Fortsætter den udvikling, vil det helt naturligt også afspejle sig i købesummen for andet kvartal. Det bliver derfor særdeles spændende at følge salget af ejerlejligheder i den kommende tid,” siger Birgit Daetz.

Samlet købesum for ejerlejligheder i 1. kvartal:

(Kilde: Boligsiden)
Find mere om