Forældrekøb kan knække bolignøden

Studiestart kan give hovedpine, når studieboligen skal i hus. Forældrekøb kan være vejen ud af boligkrisen for den studerende.

Glæden ved at skulle starte på et nyt studium kan nemt overskygges af problemet ved at finde en egnet studiebolig. Kollegieværelser bliver revet væk, og lejede lejligheder eller værelser kan være dyrere end udgifter til renter og afdrag på en billig ejerlejlighed.

Før du går i gang med at lede efter forældrekøbsegnede studieboliger, bør du få overblik både over økonomi og behov.

Stor lejlighed kan være billigst i længden

En lille lejlighed er billig at anskaffe og kan virke som en rigtig god ide til et forældrekøb. Ulempen er dog, at pladsen ret hurtigt vil blive for trang, og lejligheden skal skiftes ud med noget større. Så kan man havne i en situation, hvor man bliver nødt til at sælge lejligheden på et tidspunkt, der ikke er særlig gunstigt i forhold til en eventuel økonomisk gevinst.

”Det er altid en god ide at tænke så langt frem som muligt, når man køber bolig, hvis man vil være sikker på at komme ud af boligen i nul eller med et overskud. Desto længere horisonten er for salg, desto større er chancerne for at komme ud med skindet på næsen. Er tidshorisonten kort, kan man nemmere være uheldig at ramme et dyk i priserne, der gør, at man kommer ud med et tab”, siger Birgit Daetz, der er kommunikationsdirektør for Boligsiden.dk

Går du efter en større og mere fremtidssikret lejlighed, er boligen dyrere, men til gengæld kan du få en ekstra indtægt ved at leje et værelse ud i de første år. Hvis der så bliver behov for at flytte sammen med en kæreste, eller der kommer børn, så kan I blive i lejligheden uden at bekymre jer om at skulle købe nyt eller sælge på et ugunstigt tidspunkt.

Lave renter giver overkommelige udgifter

Med de ekstremt lave renter, der er netop nu, kommer der nok ikke et bedre tidspunkt at foretage et forældrekøb på. Især lån med afdragsfrihed giver en minimal månedlig udgift. Husk dog at medtage fællesudgifter, ejendomsskat og lejeindtægter – også fra et eventuelt udlejet værelse, når I laver regnestykket.

Over 700 forældrekøbslejligheder til salg netop nu

Der er ikke nogen lejligheder, der som sådan egner sig bedre til forældrekøb end andre. Dog giver det mening, at lejligheden ligger i samme by som uddannelsesinstitutionen, ikke er alt for stor – men heller ikke alt for lille. Og så skal prisen naturligvis matche både forældre og studerende.

Påtænker I at leje et værelse ud, skal lejligheden være deleegnet, det vil sige, at værelserne eksempelvis ligger ud til en fordelingsgang, hvorfra der også er adgang til badeværelse og køkken. Man må ikke skulle igennem en andens soveværelse for at komme på badeværelset eller i køkkenet.

Netop nu bliver godt 700 ejerlejligheder og andelsboliger beskrevet som gode som forældrekøb eller studiebolig. Klik ind på Boligsiden.dk og vælg ”avanceret søg” under søgeknappen. Her kan du vælge boliger, der er egnet som forældrekøb eller studiebolig.