Køb et helårshus og brug det som sommerhus. Det er ideen i flexboligordningen, der glæder både lokalsamfund og ejendomsmæglere, erfarer Boligsiden.dk
Der har været meget snak om udkants- og vandkantsdanmark, om rådne bananer og om hårdtprøvede egne i Danmark, hvor de små lokalsamfund visner hen og forsvinder, og hvor spøgelseshusene står tæt.
I forsøget på at gøre noget ved det, er flexboligordningen blevet indført. Tanken med at kunne give tilladelse til at bruge helårshuse som sommerhuse er, at få gang i hussalget i nogle af de mere yderligt liggende kommuner og ikke mindst sørge for, at husene ikke bare står og forfalder.
”Det giver rigtig god mening at sørge for, at husene ikke står ubeboede hen. Selvom flexejerne ikke bor der permanent, vil de stadig bringe mere liv til området, og gode huse kan finde anvendelse i stedet for at stå og forfalde”, siger Birgit Daetz, kommunikationsdirektør for www.boligsiden.dk
Læs også: Flexboliger giver nye muligheder på boligmarkedet
Udsigtsdanmark glæder sig
Til trods for, at flexordningen vil skabe flere sommerhusgæster på bekostning af helårsbeboere, glæder man sig alligevel over ordningen i de landlige kommuner, der byder på strand, sand og vand – og ikke mindst mange tomme huse.
”Vi har allerede haft god succes med salg af boliger til flexboliganvendelse”, fortæller Leo Nielsen fra EDC Stevns, og fortsætter: ”Jeg tror, vi må vænne os til tanken om, at mange af de huse, der er til salg i området her, ikke vil blive solgt som almindelige helårshuse. Enten kommer de til at stå tomme, eller også bliver de lejet ud – i begge tilfælde bliver de ofte ikke vedligeholdt. Os, der bor her i området, vil da helst have, at der bor mennesker i alle husene, men det er bedre, at husene bliver solgt og brugt som sommerhuse, end at de står og forfalder”.
Leo Nielsen kan desuden fortælle, at den første flexboligtilkendegivelse allerede er givet af Stevns kommune, der er imødekommende over for ordningen. ”Det er glædeligt, at vi kan forebygge tomme boliger i vores kommune ved at tilbyde flexbolig”, slutter Leo Nielsen.
Også i Dansk Ejendomsmæglerforening glæder man sig over initiativet: ”Vi hilser regeringens initiativ velkomment. Det er godt, at de får sat fokus på, at helårshuse i naturskønne områder kan benyttes som sommerhuse. Derigennem kan kommunerne være med til at skabe mere liv i landdistrikter med svært omsættelige boliger”, siger Torben Strøm, der er formand for Dansk Ejendomsmæglerforening.
Fakta om flexboligordningen
Får man tilladelse til at bruge en helårsbolig som flexbolig, betyder det, at bopælspligten frafalder. Du kan altså bruge boligen, ligesom du bruger et sommerhus. Tilladelsen gives af kommunen og er personlig. Den følger altså ansøgeren og ikke huset. Når du køber hus, kan du søge om en tilkendegivelse fra kommunen om, at du senere kan få tilladelse til at bruge huset som flexbolig. Først når du ejer huset, kan du søge om tilladelsen.
Fordelen for kommunen er, at ordningen er så fleksibel. Kommunen kan selv bestemme, hvor mange eller få tilladelser den vil give, og kan derfor regulere i forhold til behovet og efterspørgslen.