Ekstra fradrag til sommerhuse

Foto: Boligsiden

Bundfradraget for udlejning af sommerhuse stiger de kommende år. Og flere steder i Jylland er der så mange nybyggede huse til salg, at det kan presse huspriserne yderligere nedad. Læs, hvad pressen skrev om boligmarkedet i uge 46.

Brændeovne forurener meget

Selvom en brændeovn spreder hygge og kan være med til at sænke energiregningen i de private husholdninger, er ovnene ofte en stor miljøsynder, skriver home.dk.
Ifølge Danmarks Miljøundersøgelser ved Aarhus Universitet står de danske brændeovne for lidt over 60 procent af partikeludledningen af de såkaldte fine partikler i Danmark.
Der er intet krav om partikelfiltre på brændeovnene. Men Teknologisk Institut, Force Technology og Danmarks Miljøundersøgelser undersøger for tiden forskellige filtre til brændeovne.
Desuden opfordrer Miljøstyrelsen jævnligt til, at ejerne af brændeovne følger nogle få og enkle regler, der kan begrænse forureningen.
Ifølge Energistyrelsen er der cirka 732.000 brændeovne, pejse og masseovne i Danmark. Hertil kommer cirka 94.000 brændekedler. 94 procent af den partikelforurening, der kommer fra husholdningernes fyringsanlæg, stammer fra brændeovne og brændekedler.
I forhold til den leverede energimængde tegner brændeovnene sig for en uforholdsmæssig stor del af luftforureningen.
Nordjyske Stiftstidende, 5. sektion, side 5 (15. november 2009)

Gade på Fyn blandt de mest populære

Selvom faldende boligpriser holder mange fra at kaste sig ud i boligmarkedet, er der stadig rift om visse gader rundt om i landet.
Den mest efterspurgte vej i Danmark er Strandvejen nord for København, viser nye tal fra Boligsiden.dk.
Men også Fyn kommer med på top 10 listen. Her er det Landevejen i Vejstrup på Sydfyn, der ryger ind på en delt fjerdeplads over de mest populære gader. Ni villaer blev solgt på den vej i 2009. De havde en gennemsnitlig salgstid på 194 dage.
Den uvidenskabelige statistik skal selvfølgelig tages med det forbehold, at nogle gader rumme flere villaer end andre. Men da tallene er delt op i postnumre, florerer eksempelvis Strandvejen flere steder i tabellen.
FyensStiftstidende.dk (12. november 2009)

Nye huse kan give kraftige prisfald

Selvom antallet af parcel- og rækkehuse til salg i oktober fortsatte det seneste halve års faldende tendens, er det ikke nødvendigvis ensbetydende med et snarligt aftagende pres på huspriserne i hele landet.
I en analyse af dagens tal har Nykredit parret udviklingen i antallet af parcel- og rækkehuse til salg med oplysninger om byggeår for de pågældende huse.
Analysen viser, at der især i Østjylland og Vestjylland er en påfaldende stor andel af nybyggede huse til salg (se grafik nederst i artiklen).
Således er hele 16 pct. af de aktuelt udbudte boliger til salg i Østjylland bygget efter 2004. I 2007 var det tilsvarende tal helt oppe over 25 pct. Til sammenligning er blot 4 pct. af de udbudte parcel- og rækkehuse i København bygget efter 2004.
Epn.dk (12. november 2009)

Sommerhuse får ekstra fradrag

Flere danskere vil i fremtiden leje deres sommerhus ud. Det, håber Feriehusudlejernes Brancheorganisation, bliver konsekvenserne af en del af finanslovaftalen.
Aftalen betyder, at bundfradraget for sommerhusudlejning sættes op fra 7.000 til 10.000 kroner. Samtidig bliver fradraget prisreguleret hvert år, så det følger med den almindelige inflation.
– Det er en væsentlig anerkendelse af den unikke danske sommerhuskultur, hvor 55 procent af de udenlandske overnatninger finder sted. Det sker i udkantsområder af Danmark, hvor turismen er afgørende for erhvervslivet og beskæftigelsen, siger Carlos Villaro Lassen, direktør for Feriehusudlejernes Brancheforening i en kommentar.
Epn.dk (12. november 2009)

Splittet lejlighedsmarked i hovedstaden

Torsdagens tal fra Realkreditrådet viser, at antallet af lejligheder til salg i København fortsætter ned i uformindsket tempo.
På et år er udbuddet faldet med hele 46,7 pct. – fra 4.256 ejerlejligheder ved udgangen af oktober 2008 til 2.277 ved udgangen af oktober i år. Alene den seneste måned er udbuddet sunket med godt 100 lejligheder.
Det dramatiske fald i udbuddet dækker over et dybt splittet lejlighedsmarked i hovedstaden. For det er langtfra alle lejligheder, der forsvinder fra markedet, som rent faktisk er blevet solgt.
Ifølge Nybolig er det i altovervejende grad de helt små og billige lejligheder, som trækker lejlighedssalget i København, mens mange salgslystne ejere af hovedstadslejligheder i den dyrere ende af prisskalaen slet og ret må opgive at komme af med boligen.
Epn.dk (12. november 2009)

Nybyggere gambler med forsikringer

Nybyggeri kræver en såkaldt byggeskadeforsikring, der sikrer bygherre og beboere mod alvorlige fejl i byggeriet.
Men et hul i lovgivningen gør det muligt for entreprenøren at slippe for at tegne forsikringen, som koster mellem 20.000 og 60.000 kroner afhængig af byggeriets pris.
Det skriver Politikens forbrugersite, tjek.dk.
Dermed mister forbrugeren det økonomiske sikkerhedsnet, som forsikringen udgør, hvis det bliver nødvendigt at udbedre byggesjusk eller alvorlige fejl i boligen de første 10 år efter opførelsen – for eksempel hvis der opstår skimmelsvamp.
Loven om byggeskadeforsikring kan omgås, hvis bygherren – den kommende husejer – angiver, at han selv står for byggeriet og kontakten med håndværkere. I det tilfæde er der nemlig tale om en såkaldt fagenterprise, og så kræver loven ikke en byggeskadeforsikring.
Epn.dk (12. november 2009)

Nørregårdsvej i top 10

Der er stor forskel på hvor hurtigt man kan få solgt sin bolig i Danmark. I gennemsnit tager det syv en halv måned, men på Nørregårdsvej i Rødovre kan man allerede pille ’til-salg-skiltet’ op af jorden efter 100 dage.
Det er dog ingenting sammenlignet med Godthåbsvej i Herning, hvor det tager mindre end en måned at få solgt sin bolig. Det viser nye tal fra Boligsiden.dk der har undersøgt liggetiderne for huse i Danmark.
”Danmarks tre hurtigst sælgende veje ligger alle i Jylland, så trods et lidt trægt jysk boligmarked er der enkelte områder, som skiller sig ud. Med et gennemsnitligt antal liggedage på under en måned, kan man konstatere, at det er gået stærkt på Godtshåbsvej,” siger kommunikationschef hos Boligsiden.dk, Birgit Daetz.
Rødovre Lokal Nyt, 1. sektion, side 52 (11. november 2009)

Salgspriser bliver offentlige fra nytår

Danskerne bliver fra nytår sikret fri adgang til at se, hvilken pris hvert eneste hus i landet er blevet handlet til, skriver Politiken.
I dag kan bolighandlende danskere kun få at vide, hvad andre huse er sat til salg til, når de skal danne sig et indtryk af, hvad et hus bør koste i et bestemt område.
Landets ejendomsmæglere har blankt afvist at afsløre, hvilke priser husene rent faktisk bliver solgt for.
Men nu skærer regeringen igennem, så enhver fra årsskiftet får fri adgang til at se alle priser.
– Faktiske salgspriser er et godt redskab til at skabe mere gennemsigtighed omkring bolighandel. Af samme grund har Erhvervs- og Byggestyrelsen og Skat nu aftalt, at salgspriserne bliver offentligt tilgængelige fra årsskiftet, siger økonomi- og erhvervsminister Lene Espersen.
Hvidovre Avis, magasinet, side 13 (10. november 2009)

Vejledning vildleder boligkøbere

Råd om boligkøb kan forvirre mere, end de gavner, mener Forbrugerrådet.
Det skriver 24timer.
Hvor meget er huset værd, hvad koster andre boliger i området, og er der risiko for oversvømmelse i kælderen?
Der er nok at tage stilling til, når man som køber bevæger sig ud på boligmarkedet, og derfor er det en fordel med så stor gennemsigtighed på markedet som muligt. Men de mange forskellige rådgivere gør det blot sværere at gennemskue, lyder kritikken.
”Der kommer hele tiden nye aktører til på boligmarkedet, og jo lettere det er at lave en hjemmeside, des lettere er det for lykkeriddere at slå sig op på noget, der er guds gave til menneskeheden,” siger formand for Danske Boligadvokater Henrik Høpner til 24timer.
Senest har forbrugerne fået mulighed for at se de reelle salgspriser på nettet, men alligevel kan det være svært for den enkelte boligkøber at vurdere, hvad der er det rigtige prisniveau, vurderer Forbrugerrådet.
”Det er rigtigt godt, at man som køber nu har mulighed for at forberede forhandlingen ud fra reelle tal frem for sælgers påstand. Men man skal altid vurdere tilbud om vejledning kritisk. Markedet går op og ned, og man kan let blive forvirret. Derfor er det meget vigtigt at vurdere afsenderen. Er det en ejendomsmægler, er det jo sælgers mand,” siger konsulent Mette Boye.
Epn.dk (9. november 2009)

Flekslån kan kickstarte økonomien

Renten er faldet så meget, at boligejere med rentetilpasningslån har udsigt til 4 mia. kr. mere til forbrug til næste år.
De 4 mia. kr. i ekstra forbrug er så meget, at det kan være med til at sparke gang i dansk økonomi, siger cheføkonom Elisabeth Toftmann Asmussen, Realkredit Danmark.
Det vil være første gang, at den årlige rentetilpasning på flekslån er stor nok til for alvor at påvirke dansk økonomi.
De mange milliarder til husejerne med flekslån – eller rentetilpasningslån, som lånene også hedder – skyldes to forhold, skriver Realkredit Danmark i en analyse:
1) Renten på etårige flekslån er faldet ekstremt meget i 2009: Fra ca. 4,5 pct. ved årets begyndelse til 2,1 pct i dag.
2) Samtidig er antallet af boligejere, der har valgt flekslån, højere end nogensinde før. Hvor der i 2007 og 2008 skulle omlægges for ca. 350 mia. kr. i rentetilpasningslån, er fleks-udlånet til private og erhverv i år eksploderet til ca. 600 mia. kr.
Epn.dk (9. september 2009)