Ejerlejligheder rammer plet i 2016: Aarhus booster statistikken

Danskerne brugte sidste år 47 milliarder kroner på ejerlejligheder. Det er godt 3,5 milliarder mere end året før. Årsagen til stigningen skal blandt andet findes i Aarhus.

Omsætningen på ejerlejligheder steg med godt 3,5 milliarder kroner til cirka 47 milliarder kroner i 2016. Det viser Boligsiden.dk’s opgørelse af handelsaktiviteten sidste år.

Én af grundene til stigningen skal findes i Aarhus Kommune, hvor der samlet blev brugt én milliard mere på ejerlejligheder i 2016 end i 2015. Det skyldes især et øget antal af projektsalg, dvs. boliger der endnu ikke er opført. Omsætningen alene på projektsalg i Aarhus steg fra 1,1 til 2,3 milliarder kroner.

Stigningen kan aflæses direkte på Aarhus’ samlede andel af markedet for ejerlejligheder, der nu ligger på 13 procent. Det er to procentpoint højere end i 2015.

”Der er gang i mange projekter i Aarhus, og dem har aarhusianerne taget godt imod. Når der bliver bygget nye ejerlejligheder med attraktive beliggenheder, er det naturligt, at der kommer stor efterspørgsel, og det udmøntede sig i 2016 i en øget omsætning,” siger Boligsiden.dk’s kommunikationsdirektør Birgit Daetz.

Aarhus har med sine 13 procent af markedet for ejerlejligheder langt op til København på førstepladsen, men hovedstadens andel af ejerlejlighedsmarkedet faldt fra 74 procent i 2015 til 72 procent i 2016.

De aarhusianske børnefamiliers prioriteter skifter

Den øgede omsætning på projektboliger i Aarhus er også blevet bemærket af ejendomsmæglerne. Blandt andet har projekter på den gamle Ceres-grund og projekterne ved havnen stor tiltrækningskraft på aarhusianerne.

”Det vildeste har nok været projektet Ceres Panorama, hvor alle 130 lejligheder var solgt otte måneder, før det stod færdigt. Og så er der Bjarke Ingels’ projekt AARhus i Aarhus, der først står færdigt om to år, og hvor der allerede er solgt 150 af 254 lejligheder”, siger indehaver af Nybolig Bruuns Bro i Aarhus Johan Nairn.

I forhold til før finanskrisen har Johan Nairn iagttaget et skifte i, hvem det er, der interesserer sig for projektboligerne.

”Det er typisk ikke førstegangskøbere, men nærmere andengangskøbere. Tidligere flyttede børnefamilierne ud af byen, men vi ser nu, at de vil blive og ofte køber en ny flot projektbolig. Det er selvfølgelig også det grå guld, der køber de her boliger med den frikapital, de har med. Der er ikke den der hype som før finanskrisen, hvor folk købte udelukkende for at investere. Fælles for dem der køber nu er, at de selv vil bo der,” siger han.

54 projektsalg til salg i Aarhus lige nu

Det er altså mange forskellige typer, der køber projektboliger i Aarhus, og drømmer du også om at flytte ind i nyt, så er der stadig projekter til salg i landets næststørste by. Aktuelt er der 54 projektboliger i udbud i Aarhus C på Boligsiden.dk.

”Der er projekter til salg på Aarhus havn, i Ceres Byen og i den centrale del af byen, og der er rigtig mange lækre features i de forskellige boliger. Ikke mindst har mange af dem altaner, flotte udsigter, lækre køkkener og flotte badeværelser, så der er noget for enhver smag. Og så kan det godt være, de er dyre, men køberen får en energieffektiv bolig, der ikke kræver vedligeholdelse de første år,” siger Birgit Daetz.

Hvis du vil lede efter projektsalg på Boligsiden.dk, skal du bruge den avancerede søgning og klikke fluebenet af ved “Vis kun projektsalg”.

Find mere om