Ejendomsvurderingerne langt efter lejlighedssalget

Foto: Boligsiden

Prisen på ejerlejlighederne stak af i 2013. Resultatet blev, at 3 ud af 4 ejerlejligheder blev solgt til over 105 procent af vurderingen, viser opgørelse fra Boligsiden.dk.

Der er ingen tvivl om, at det er et umådeligt svært job at vurdere boligerne i Danmark. Og jobbet bliver ikke nemmere, når boligmarkedet pludselig kommer op i gear og begynder at trække fra på prismotorvejen. Det var, hvad der skete for ejerlejlighederne sidste år, og det ses nu på statistikken.

Salgspriserne på ejerlejlighederne lå i 82 procent af tilfældene på eller over seneste ejendomsvurdering. 75 procent af ejerlejlighederne blev i 2013 solgt til en pris på over 105 procent af vurderingen. 54 procent blev solgt til en pris på 120 procent eller mere af vurderingen. Det har været til fordel for boligejeren, der både er sluppet med mindre i ejendomsskat og med mindre i tinglysningsafgift, da lejligheden blev handlet.

Billedet er til gengæld næsten spejlvendt, hvis vi ser på villaerne. Her blev 47 procent af enfamilieshusene solgt til vurderingen eller under. Og 24 procent blev solgt til under 80 procent af vurderingen.

Da den offentlige ejendomsvurdering danner grundlaget for beskatningen, er boligejerne naturligvis ikke interesserede i, at boligen vurderes højt; især ikke hvis den rent faktisk er meget mindre værd. Af samme årsag er SKAT ved at udvikle en ny vurderingsmetode og indtil da bruger de 2011-vurderingerne fratrukket 2,5 procent.

Stadig ikke på niveau med før-boble-årene

Da boligpriserne faldt efter boligboblen, blev et overvejende flertal af boligerne med ét handlet til mindre end vurderingen. Den tendens er fladet meget ud, men andelen af boliger, der bliver handlet til mindre, end de er værd ifølge den offentlige vurdering, er stadig større end før-boble-tiden. Det gælder især for villaerne, hvor prisniveauet flere steder i landet stadig ikke har ramt før-boble-niveauet.

Salgspris i forhold til ejendomsvurderingen på landsplan (ejerlejligheder)

Grå: Handler til mere end vurderingen

Rød: Handler til vurderingen

Blå: Handler til mindre end vurderingen

Salgspris i forhold til ejendomsvurderingen på landsplan (enfamilieshuse)

Grå: Handler til mere end vurderingen

Rød: Handler til vurderingen

Blå: Handler til mindre end vurderingen

Find mere om