Derfor bliver din bolig ikke solgt

Foto: Boligsiden

Dine dårlige vaner kan få boligsalget til at trække ud. Det er tid til at tage et ubarmhjertigt kig indad, før du kan komme videre, og få boligen solgt.

Når vi sætter vores bolig til salg er det med spænding og ikke mindst forventningens glæde om at få solgt og kunne flytte videre til det, der skal være vores nye hjem. Men statistikken taler sit tydelige sprog.

”I gennemsnit tager det 120 dage at få solgt en lejlighed og godt 200 dage at få solgt en villa. Gennemsnittet dækker over store regionale forskelle, for husene i Assens ligger typisk til salg i ca. 300 dage, mens husene i den storkøbenhavnske kommune Albertslund bliver solgt på ca. 100 dage”, siger Birgit Daetz, der er kommunikationsdirektør for Boligsiden.dk.

Har boligen været til salg længe, kommer du på et tidspunkt til den erkendelse, at nu er der gået for lang tid, og så skal der gøres noget. Det er her, du må tage et godt og grundigt kig ikke bare på boligen men også indad på dig selv, for at se, hvad der bremser boligsalget. Boligsiden.dk har sammen med boligstylist Birgitte Vosper fra Busy Bees Boligstyling udarbejdet en liste over de 10 hyppigste årsager til, at boligen ikke bliver solgt.

1. Prisen er for høj

Vi vil alle gerne have mest muligt for vores bolig. Og måske er du presset, fordi du selv har købt dyrt, og derfor skal have så meget hjem, som muligt. Har du som sælger god tid, kan du forsøge med en højere pris, men det er ikke altid fremmende for salget. Skal boligen sælges hurtigt, kan det betale sig at sætte en skarp pris fra start. Det øger interessen for boligen.

”En realistisk prisfastsættelse kan ofte føre til at hurtigere salg – og i øvrigt ofte til samme salgspris, som hvis udbudsprisen er høj fra start, og boligen derefter sælges med et stort nedslag”, siger Birgit Daetz.

2. Du har kæledyr

Der er ikke noget galt i at have kæledyr, men har du ikke ryddet op efter din hund og kat, når boligen bliver vist frem, så kan det have betydning for salget.

”Der må helst ikke være synlige spor efter kæledyr, når huset skal sælges. Det gælder både, når der bliver taget billeder til boligpræsentationen, og når boligen skal vises frem. Det handler om at ramme den bredeste gruppe købere, og der er mange, som ikke er begejstrede eller er allergiske overfor kæledyr”, siger Birgitte Vosper.

Læs også: Sådan sælger du boligen: Ud med hund og kat

3. Du ryger

Hvis der har været røget i boligen, kan det være et alvorligt problem for salget. I en undersøgelse blandt brugerne på Boligsiden.dk svarer hver tredje, at de ikke vil købe en bolig, hvor der har været røget.

Hvis du har røget indendørs, skal du være meget omhyggelig med at få gjort rent, luftet ud og malet. Snak med din lokale farvehandler eller maler om, hvordan I bedst bekæmper nikotinen, der sidder i væggene. Og ryg så udenfor, indtil boligen er solgt.

Læs også: Hver tredje vil ikke købe bolig af rygere

4. Du har ikke luftet ud

Stank skræmmer boligkøberne væk. 24 procent af brugerne på Boligsiden.dk har mistet interessen for en bolig, fordi der lugtede. Sørg for at lufte grundigt ud hver dag, fjern lugtkilder som madrester på komfuret og rens kattebakken og køkkenvasken. Birgitte Vosper anbefaler, at man som sælger får en ven til at gå en tur gennem huset og være ærlig omkring eventuelle lugte. Den person, der bor i huset, synes måske, her lugter af ”hjem”, mens en udefrakommende vil bemærke madlugten og kattebakken.

Læs også: Stank får køberne til at rynke på næsen

5. Du har ikke ryddet op

Selv den bedste bolig kan virke uindbydende, hvis der roder. Du kan ikke forvente, at køberne kan se igennem stakke af vasketøj og bunker af papir i hjørnerne. Ryd op! 15 procent af brugerne på Boligsiden.dk har mistet interessen for en bolig, fordi der var rodet.

6. Du har for mange møbler

Mens du rydder op, kan du passende også rydde ud i dine møbler – for du har højst sandsynligt for mange.

”Tænk på, at det skal være let at bevæge sig rundt i huset. Møbler må ikke stå for tæt på døråbninger, det gør ubevidst rummene mindre”, siger Birgitte Vosper.

Du behøver ikke at smide møblerne ud. Lej et lagerrum til opbevaring, og hent møblerne igen, når boligen er solgt.

Læs også: Går dit hussalg for langsomt?

7. Billederne af din bolig er ikke pæne nok

De fleste søger bolig på nettet i dag, og det er billederne, der i første omgang skal fange en interesseret køber. Hvis billederne ikke er pæne nok, har din bolig allerede fået en svær start på markedet.

”Ejendomsmæglerens fotografer tager tit gode billeder, men der er ikke deres job at rydde op eller fortælle sælger, hvordan han eller hun får det bedste frem i boligen. Kan du som sælger ikke selv knække koden til, hvordan du får din bolig til at præsentere sig bedst, kan du kontakte en stylist og få gode råd”, siger Birgitte Vosper.

8. Du er for glad for stærke farver

Selvom farver er vidunderlige, kan de være en hæmsko i salgsøjemed. Især på væggene. Hvis du er meget glad for farver så begræns det til puder, plaider og pyntegenstande. Sørg dog for at holde dem i samme farveskala, så du bibeholder en balance og harmoni i hjemmet. Neutrale farver på vægge og gulve er bestemt at foretrække, da det gør det lettest for køber at se objektivt på boligen, anbefaler Birgitte Vosper.

9. Du har krænkende inventar

Har du hang til religiøse symboler, plakater med bare damer eller på anden måde visuelt at manifestere din holdning til dette eller hint i dit hjem, bør du overveje at fjerne disse, så længe huset er til salg. Ingen beder dig om at ændre dine holdninger. Du skal blot vide, at ved at skilte åbenlyst med noget, der kan virke stødende på andre, risikerer du at miste købere.

10. Du er ikke klar til at sælge

Der kan være mange følelser forbundet med at sælge sin bolig, og det kan det være en hindring for salget, hvis du ikke er helt klar og ubevist trækker i den modsatte retning. Hvis du ikke er klar til at sælge, er det bedre at erkende det og tage din bolig af markedet.

Find mere om