Der er gennemført væsentlig færre tvangsauktioner i 2019

Murermestervilla

Foto: Boligsiden

Antallet af gennemførte tvangsauktioner i 2019 er på nuværende tidspunkt faldet med 21 procent i forhold til samme tidspunkt sidste år.

Til og med november måned i år er der i alt gennemført 1.672 tvangsauktioner i Danmark. Det er et væsentligt lavere antal end i samme periode i 2018. Sidste år var der nemlig på nuværende tidspunkt af året gennemført 2.125 tvangsauktioner.

Det svarer til, at 21 procent færre handler er endt under hammeren på tvangsauktion i år. Det viser en ny opgørelse fra Boligsiden, hvor antallet af aflyste sager ikke indgår.

”En tvangsauktion er en negativ situation for alle involverede parter, og derfor er det selvfølgelig positivt, at færre ender med at skulle tvangssælge deres bolig,” siger Birgit Daetz, der er boligøkonom og kommunikationsdirektør hos Boligsiden og tilføjer:

”Udviklingen hænger sammen med det generelt positive opsving, som dansk økonomi og boligmarkedet befinder sig i. Der er i øjeblikket en høj beskæftigelse, og dermed er der færre boligejere, der mister deres job og dermed kommer bagud med afbetalingen på deres boliglån.”

Gode tider på boligmarkedet hjælper

Dertil kommer, at den positive udvikling på boligmarkedet også gør det lettere at komme af med sit hus, hvis man er nødsaget til dette.

”Der er i 2019 generelt solgt flere huse og til højere priser. Dermed er det også nemmere for dem, der er nødt til at sælge, at komme af med deres hus uden et alt for stort økonomisk tab,” forklarer Birgit Daetz.

I 2017 overtog landets kommuner ansvaret for at inddrive ejendomsskatter fra Skat, og derfor skete der i 2018 en markant stigning i det antal sager, som kommunerne sendte på tvangsauktion.

I 2018 begærede kommunerne således 426 boligejere på tvangsauktion. Men i 2019 er det antal faldet til 323 sager. I den sammenhæng skal det også nævnes, at det antal sager, som kommunerne har begæret på tvangsauktion, som er endt med at blive aflyst, er steget til 130 sager i 2019. I 2018 lå det på 75 sager.

”De aflyste sager er også en del af den positive historie om udviklingen i tvangsauktioner. De afspejler nemlig de situationer, hvor boligejeren finder en løsning på sine økonomiske problemer, eller er lykkedes med at sælge boligen på almindelige markedsvilkår, så tvangsauktionen kan aflyses,” siger Birgit Daetz.

Find mere om