Boligsalget stiger igen

Foto: Boligsiden

Efter historisk dårlige salgstal i sidste kvartal af 2008 steg antallet af solgte boliger i årets første tre måneder hos flere ejendomsmæglere. Boligsiden tager pulsen på markedet netop nu.

Temperaturen stiger igen på boligmarkedet efter en periode med noget nær nedfrysning. For hvor finanskrisen lammede markedet i perioden oktober til december sidste år, melder ejendomsmæglerne nu om øget aktivitet og ikke mindst flere solgte boliger.

Hos Realmæglerne er salget steget med 34% i årets første kvartal, når man sammenligner med de sidste tre måneder af 2008. Og det til trods for at vintermånederne traditionelt bringer et lavere salg med sig end årets øvrige måneder.

Hos en håndfuld andre af landets mæglerkæder er stemningen også positiv, om end mere forsigtig, fremgår det af en rundringning, som Boligsiden har foretaget.

Køberne bruger lang tid

”De to første måneder af året var på niveau med 4. kvartal sidste år, men vi kan se en kraftig udvikling fra februar til marts, hvor vi i marts solgte 25% bedre end måneden før. Men derfra og til at sige, at vi er ude af krisen, er alt for vidt at gå”, siger Eva Nørgaard Petersen, der er kommunikationschef hos Nybolig.

Hun peger dog på en spirende optimisme i markedet, fordi der er et opsparet behov for at kigge på ny bolig blandt de potentielle købere, der på grund af krisesnak har holdt sig hjemme.
”Der har hele året været stigende aktivitet i form af flere interesserede købere, men køberne bruger lang tid på at beslutte sig”, siger hun.

home øger tempoet

Hos home er tonen nogenlunde den samme; her er salget i årets første tre måneder på niveau med samme periode for et år siden. Og sammenlignet med sidste kvartal i 2008 har man indtil videre solgt 25% bedre i år.
”Det skulle vi nu også gerne, for 4. kvartal var historisk ringe, men vi øger da over hele linien tempoet fra et lavt udgangspunkt. Men vi har ikke hænderne oppe over hovedet – slet ikke”, lyder meldingen fra kommunikationschef Niels Carstensen.

Det er især hovedstadsområdet og Århus, der trækker op i salgsstatistikken. Hos Realmæglerne er salget i hovedstaden steget med 70% i forhold til forrige kvartal. Det er ikke overraskende, idet hovedstadsområdet altid viser vejen for det øvrige boligmarked; det var således her, at salget først begyndte at falde, og derfor er det naturligt, at det er her, salget først begynder at stige.

Små lejligheder sælger hos RobinHus

Det bekræfter Torben Andersen, der er partner i mæglerkæden RobinHus. Her har man også øget salget fra februar til marts måned.
”I januar og februar solgte vi nogenlunde som i de sidste måneder af 2008, men fra februar til marts steg vores salg med 60%. Stigningen er primært i hovedstaden, og det er de små lejligheder, der sælger godt”, forklarer Torben Andersen.

Stadig behov for realisme

Mæglerne advarer imidlertid om, at boligmarkedet stadig er udfordrende.
”Selv om boligmarkedet er i mærkbar bedring, skal man som boligsælger stadig afstemme sine forventninger til virkelighedens verden. Realistiske priser skaber det bedste grundlag for et hurtigt og effektivt salg”, siger direktør for Realmæglerne Niels Brandt.

Skuden er med andre ord langt fra vendt endnu, men stemningen er behersket positiv blandt mæglerne.
”Den lave rente og de prisfald på markedet, vi har set, samt skattereformen betyder, at der er grund til optimisme”, siger Eva Nørgaard Peterseren fra Nybolig.

Find mere om