Boligsalget på de danske småøer stiger

Foto: Boligsiden

I løbet af de seneste 20 år er der i alt blevet solgt 3.181 huse på de danske småøer. Og en ny opgørelse fra Boligsiden.dk viser, at antallet af handler, der ellers tidligere har været faldende, igen er på vej op for tredje år i træk.

Når snakken falder på de danske småøer, handler det ofte om affolkning, men det betyder ikke, at boligmarkedet er gået fuldstændig i stå. Siden 1997 er der blevet solgt i alt 3.181 huse på de danske småøer, og henover de seneste tre år har salget været stigende, viser en opgørelse fra Boligsiden.dk.

Sidste år lød det samlede hussalg på landets 27 småøer på i alt 129 handler. I løbet af de seneste 20 år var 2005 det bedst sælgende år med 218 handler, mens 2013 står som det år, hvor der blev solgt færrest huse. Det blev til blot 90 styks, og året er dermed det eneste i perioden, hvor salget landede på minussiden af 100 handler.

”Det er positivt, at salget begynder at gå den anden vej igen. En stigning på knap 40 huse siden 2013 er mærkbart, når vi ser på det grundlæggende niveau hen over de sidste 20 år. Når vi taler om småøerne, er det også vigtigt at huske på, at udviklingen sker med små skridt, fordi det kan være en stor beslutning at flytte ud på en ø, da livet her kan lægge op til en anden livsstil end på fastlandet. Både i forhold til arbejde, fritidsliv og ikke mindst logistik,” siger Birgit Daetz, der er kommunikationsdirektør hos Boligsiden.dk.

Flest handler på Fur og Fejø

Henover de seneste 20 år er der solgt flest huse på Fur, dernæst følger Fejø, Tunø og Omø, der alle fire som de eneste ligger med et samlet salg på over 300 handler. Men også øer som Endelave og Strynø er godt med i opløbet med henholdsvis 248 og 239 handler. Ser vi isoleret på 2016, ligger Omø i førerfeltet med 18 salg. Til gengæld er der ni øer, hvor der er solgt enten et enkelt eller slet ingen huse.

”Mens et højt antal handler kan være et udtryk for, hvor attraktiv en ø samlet set er for boligkøberne, siger kvadratmeterpriserne noget om graden af eksklusivitet. Og når det kommer til sidstnævnte, er det Agersø, der topper popularitetsskalaen med en pris på 12.253 kroner for en enkelt kvadratmeter, og altså ikke den bedst sælgende ø, Fur, der koster under det halve,” siger Birgit Daetz.

Hun pointerer, at nogle af øerne er så småt befolket, at et lavt salg ikke nødvendigvis er et udtryk for manglende popularitet, men mere en konsekvens af, at der ganske enkelt ikke er et særligt højt antal boliger til rådighed.

De danske småøer

  • Er en sammenslutning af mindre øer.
  • Fælles for øerne er, at de ikke er landfaste, ikke er selvstændige kommuner, og at de er at betragte som helårssamfund med op til 1.200 beboere.
  • Sammenslutningen består af 27 øer: Aarø, Agersø, Anholt, Askø, Avernakø, Baagø, Barsø, Birkholm, Bjørnø, Drejø, Egholm, Endelave, Fejø, Femø, Fur, Hjarnø, Hjortø, Lyø, Mandø, Nekselø, Omø, Orø, Sejrø, Skarø, Strynø, Tunø, Venø.

(Kilde: Sammenslutningen af Danske Småøer)

Top 5: Bedst sælgende småøer i Danmark i 2016

Antal solgte huseGn.snitlig kvm-pris
Omø188.085 kr.
Tunø1710.575 kr.
Fur125.296 kr.
Endelave1110.924 kr.
Agersø1012.253 kr.
Find mere om