Antallet af tvangsauktioner holder det lave niveau fra sidste år

Antallet af boliger, der er endt på tvangsauktion i 2020 er indtil videre på niveau med antallet på samme tidspunkt i 2019. Foto: Boligsiden.

I 2019 faldt antallet af gennemførte tvangsauktioner en del sammenlignet med de foregående år. Og trods corona er antallet af tvangsauktioner indtil videre fortsat på det samme lave niveau, viser nye kvartalstal fra Boligsiden.

2019 var et rigtig godt år på boligmarkedet, hvor der blev solgt mange boliger, og hvor priserne steg over en bred kam. Den udvikling smittede positivt af på antallet af gennemførte tvangsauktioner, som sidste år lå markant lavere end i de forudgående år.

Trods corona er der indtil videre ingen tegn på en ændring i den positive udvikling i antallet af gennemførte tvangsauktioner.

Nye kvartalstal fra Boligsiden viser nemlig, at der indtil videre er gennemført nogenlunde samme antal tvangsauktioner i 2020, som på samme tidspunkt i 2019.

Til og med september måned i år er der gennemført 1.264 tvangsauktioner. Sidste år var antallet 1.258 for samme periode.

”Corona har indtil videre ikke haft den negative effekt på boligmarkedet, som mange ellers forudså i begyndelsen af krisen. Tværtimod har der indtil videre været tale om en særlig positiv udvikling, og derfor giver det selvfølgelig også mening, at vi fortsat ikke ser de store udsving i antallet af tvangsauktioner sammenlignet med sidste år, der ligeledes var et rigtig godt år,” siger Birgit Daetz, der er boligøkonom og kommunikationsdirektør hos Boligsiden.

Tingene kan stadig ændre sig

Ser vi alene på udviklingen i de seneste tre måneder, ligger niveauet i år dog over niveauet for tredje kvartal i 2019, hvor der blev gennemført 389 tvangsauktioner. I år er antallet steget til 460 gennemførte tvangsauktioner i tredje kvartal.

Det er selvfølgelig et øjebliksbillede, og med til forklaringen hører formentlig også, at der slet ikke blev gennemført tvangsauktioner i foråret, da landets retskredse var lukket ned under den delvise nedlukning af landet i foråret.

Derfor steg antallet af sager blandt andet i juni som udtryk for det efterslæb af tvangsauktioner, der skulle indhentes, og der kan ligeledes have været lidt flere af disse ”restsager” i juli og dermed begyndelsen af tredje kvartal.

Men selvom det går godt på boligmarkedet, er der stadig også risiko for, at der kan ske en stigning i antallet af tvangsauktioner fremover.

”Corona har vendt op og ned på mange ting, og det har flere gange vist sig umuligt at forudsige fremtiden. Det gælder også i forhold til tvangsauktioner. Men der er allerede danskere, der har mistet deres job under corona, og hvis der er flere, der blive ledige i løbet af efteråret og vinteren, er der selvfølgelig også risiko for, at vi vil se flere tvangsauktioner i det nye år,” siger Birgit Daetz og tilføjer:

”Heldigvis har vi stadig så lavt et renteniveau, at mange boligejere sidder med billige boliglån, hvilket minimerer risikoen for at komme bagud med afbetalingen på lånet.”

Udviklingen i antallet af tvangsauktioner:

År (Januar - september)Gennemførte 1. auktionerAflyste auktioner
20171.848258
20181.661260
20191.258292
20201.264275

(Tabellen viser antallet af afholdte tvangsauktioner i årets første tre kvartaler fra 2017-2020. Der er udelukkende tale om 1. auktioner, og der er dermed ikke skelet til, om der også er afholdt 2. auktion. Kilde: Boligsiden.)

Find mere om