Antallet af flere familier under samme tag topper

Foto: Boligsiden.

Over 200.000 husstande består af mere end en familie. Det er det højeste antal siden 1986, viser tal fra Danmarks Statistik.

De faste familiemønstre er i opbrud, og kernefamilien, som vi kendte den, er stille og roligt blevet afløst af komplekse personsammensætninger. Mor, far og børn er lige så tit papfædre, halvsøskende og reservebedstemødre. Og i dag topper vi det ved også at bo flere familier under samme tag.

Antallet af husstande, der består af mere end en familie, er det højeste siden 1986, viser tal fra Danmarks Statistik. Der er netop nu 205.506 husstande med mere end en familie. Det er dog ikke mange år siden, at tallet lå på sit laveste. I årene 2006-2007 var antallet nede på 158.000, som er det laveste, der er målt, siden 1986.

Der er altså ikke en klokkeklar udvikling eller tendens i antallet af familier, der slår pjalterne sammen.

”Tendensen er nok nærmere, at det er noget, der bølger lidt frem og tilbage. Statistikken viser ikke, om familierne, der bor sammen, rent faktisk er i familie, og om det altså er generationer, der slår pjalterne sammen, eller om det i højere grad er bofællesskaber og kollektiver, der trækker antallet op”, siger Birgit Daetz, der er kommunikationsdirektør for Boligsiden.dk.

Ønsker man at bo flere familier sammen, kan man få fordelene af at købe store ejendomme, man ellers ikke ville have råd til. Typisk får man flere kvadratmeter for pengene i de store ejendomme, og der vil derfor tit være lidt ekstra plads til at svinge med armene.

Gode muligheder for storfamilier

Er man på jagt efter den store bolig, der kan rumme flere familier, er der egnede boliger i hele landet. Knap 6.000 villaer og rækkehuse er over 200 kvadratmeter og har mindst fire værelser, og priserne starter ved 195.000 kroner for en villa i Hjallerup.

Savner du inspiration? Her er tre eksempler på boliger, der kan fungere til flere familier.

Klejtrupvej 98, 9500 Hobro

Lys og lækker landejendom med knap 500 kvadratmeter bolig, der er opdelt i to. Den ene del bruges i dag til erhverv, men kan nemt omdannes til bolig. Udbudspris: 5.195.000 kr.

Skovvej 16, 9990 Skagen 

Bo i smuk, gammel villa midt i Skagen. Her er der 246 kvadratmeter, og boligen er ideel til deling mellem flere familier. Udbudspris: 3.995.000 kr.

Vibevang 9, 2970 Hørsholm 

Perfekt villa til flere generationer eller familier, der vil bo sammen. Villaen er delt i to afdelinger, hver med eget køkken og bad. En fælles entre og en stor fælles terrasse binder de to afdelinger sammen, der ellers er adskilt. Udbudspris: 6.295.000 kr.

Information om husstande

Kilde: Danmarks Statistik

En husstand omfatter samtlige personer på en adresse, uanset relationerne mellem dem. Husstande opgøres ud fra type (fx enlig mand eller ægtepar) og størrelse, dvs. antal personer i husstanden.

Statistikken om husstande indeholder oplysninger om bopæl (region og kommune), husstandstype (dvs. husstandens sammensætning) og husstandens størrelse.

Grundlaget for statistikken er data fra CPR.

Læs mere på Danmarks Statistiks side

Find mere om