Aktiviteten stiger på boligmarkedet

Foto: Boligsiden

Antallet af boliger til salg når nye højder, men omvendt står boligerne i gennemsnit væsentlig kortere til salg. Det vidner om øget aktivitet på boligmarkedet.

Boligudbuddet stiger, men liggetiderne falder markant. Det er den korte konklusion man kan drage på baggrund af Boligsidens seneste kvartalsrapport.

I alt er der netop nu knap 6.000 flere boliger til salg, når man sammenligner med tallene ved udgangen af årets første kvartal.
Dermed er det samlede boligudbud ved indgangen til juli oppe på over 76.500. Det tal er på niveau med den seneste rekord, som blev sat tilbage i slutningen af oktober for snart to år siden.

”Det er over hele linjen, der kommer nye boliger til. Over de seneste tre måneder er udbuddet af enfamiliehuse steget med 9 pct., mens der er kommet 10 pct. flere ejerlejligheder til salg. Og når man kigger på markedet for fritidshuse, er udbuddet steget med over 15 pct.”, siger Boligsidens kommunikationschef Birgit Daetz i en kommentar til tallene.

Stigningen i antallet af fritidsboliger til salg hænger utvivlsomt sammen med, at det netop nu er højsæson for sommerhusmarkedet.

Bedste juni i to år

Det er i vid udstrækning de seneste mange måneders stabilitet på boligmarkedet, der nu får boligsælgerne til at tro på et nogenlunde sikkert prisniveau. Det er med andre ord blevet en del nemmere at gennemskue, hvor meget man kan regne med at få for sin bolig ved et salg.

Samtidig med, at priserne de fleste steder i landet har fundet deres leje, er der også kommet meget mere gang i handlerne. Ejendomsmæglerne melder således om den bedste juni i to år, om end årets første sommermåned stadig ligger et stykke under det, man kalder et ”normalt år”.

Den øgede handelsaktivitet og de mange nye boliger til salg afspejler sig derfor også i
liggetiderne – den tid, som de udbudte boliger har stået til salg.

Lageret tømmes for gamle boliger

”Liggetiderne er faldet markant gennem andet kvartal. I dag står enfamiliehuse til salg i 36 dage mindre, ejerlejlighedernes liggetid er faldet med 52 dage, mens fritidshusene gennemsnitligt har stået til salg i mere end to måneder mindre”, siger Birgit Daetz og slutter:

”Når liggetiden falder så meget, skyldes det, at der bliver solgt flere boliger. Man kan sige, at lageret bliver tømt for gamle boliger, mens der samtidig kommer flere og flere nye til salg. Det trækker den gennemsnitlige liggetid ned og fortæller historien om et marked med større aktivitet.”

Find mere om