Jordvarme, solceller, fjernvarme eller pillefyr? Overvejer du at udskifte dit gamle olie- eller naturgasfyr er mulighederne mange for at tjene en god portion penge på varmeregningen.
Har du et gammelt oliefyr, ved du nok, at det snart er på tide at skifte til en mere miljøvenlig og ikke mindst mere økonomisk energiform. Men også hvis du har naturgas, skal du overveje alternativerne både for miljøets og din privatøkonomis skyld. Og det er heldigvis ganske nemt at se, hvad du kan spare ved at skifte fyringsform til fx jord- eller fjernvarme.
På energistyrelsens hjemmeside kan du indtaste din adresse og herefter se, hvad du kan spare ved at skifte til fx fjernvarme, jordvarme, luft-til-vand-varmepumpe eller træpillefyr. Du skal dog være opmærksom på, at dit nuværende varmeforbrug er estimeret, men du kan selv taste forbruget ind og så få en mere korrekt udregning af besparelsen. Samtidig kan du se, hvor meget det koster at skifte til en ny varmekilde.
Få mest ud af varmen
Før du skifter varmekilden ud, skal du overveje, om du i samme moment skal gøre en indsats for, at al din nye, energivenlige varme ikke strømmer ud gennem sprækker og utætte vinduer. For én ting er, hvad du kan spare ved at skifte en dyr energikilde ud med en billigere. En anden ting er, hvad du kan spare, hvis du også bruger mindre varme.
Typisk får du meget for pengene ved at gå efter de lavt hængende frugter. Sørg for at få hulmursisoleret og efterisoler op mod loftet, så din varme ikke suser ud den vej. Er dine vinduer gamle og utætte, kan du også overveje en udskiftning.
Læs også: Energirenovering betaler sig
Et varmt hus er penge værd
Det er ikke bare skønt at bo i et hus, der er ordentligt opvarmet, og hvor du endda kan spare tusindvis af kroner på forbruget hvert år. Dit varme hus stiger også i værdi, når energimærket forbedres.
”Villaer med energimærke A er det seneste år i gennemsnit blevet solgt for 18.000 kroner pr. kvadratmeter. Det er noget mere end gennemsnittet, der ligger på 12.300 kroner pr. kvadratmeter”, siger Birgit Daetz, der er kommunikationsdirektør for Boligsiden.dk, og fortsætter:
”Til gengæld er der forskel på, hvilke varmekilder der i sig selv rykker ved boligprisen op. Det ser fx ikke ud til, at jordvarme i sig selv trækker prisen op. Villaer med jordvarme udbydes for kun en brøkdel mere andre villaer. Til gengæld får solceller boligens udbudspris til at stige med 2.000 kroner pr. kvadratmeter. Det sikreste kort, hvis man vil øge boligens værdi, er nok at gå målrettet efter at få forbedret energimærket”, siger Birgit Daetz.