Udnyt loftetagen og få flere kvadratmeter

Gør loftet klar til beboelse og få mere plads. Foto: Boligsiden

Uden at bygge til kan du som husejer få en masse ekstra kvadratmeter, hvis du ombygger dit loft, så det bliver godkendt til beboelse. Det kræver dog, at loftet er egnet til ombygning.

Når pladsmanglen sætter ind, og huset synes at skrumpe, overvejer de fleste, om det ikke er på tide at komme videre, sælge huset og finde et nyt, der passer til de nye pladsbehov. Nogle overvejer at bygge til for på den måde øge antallet af kvadratmeter.

Men der er en tredje mulighed: At udnytte en eksisterende loftetage og gøre den egnet til beboelse. Derudover er der faktisk også en fjerde mulighed, nemlig at bygge en hel etage oven på det eksisterende hus, men så skal du regne med et omfattende byggeprojekt.

”Det kan blive dyrt at bygge loftetagen om eller bygge en hel etage oven på huset. Man skal derfor være sikker i sin sag og have undersøgt, hvad det koster, inden man går i gang. Det kan være en billigere løsning at sælge og købe nyt. Især i de områder, hvor huspriserne er lave, skal man især overveje at købe nyt, da de ekstra kvadratmeter i et nyt hus koster mindre end de til- eller udbyggede kvadratmeter i det eksisterende hus”, siger Birgit Daetz, kommunikationsdirektør for Boligsiden.dk.

Kan loftet bruges?

For at dit loft kan bruges, skal det have en vis højde – både for din egen skyld, så du får et anvendeligt rum, men der skal også være en vis højde, før rummet kan godkendes til beboelse. Bolius, Boligejernes Videncenter, forklarer, at spær og hanebåndsbjælkerne skal være placeret så højt, at du kan gå under dem. Hvis der ikke er plads nok, kræver det en større ombygning og ændring af spærkonstruktionen, før du bruge rummet til beboelse.

Regler, regler, regler

Du må også lige omkring bygningsreglementer og lokalplan, før lader dig rive med af tankerne om et udnyttet loftsrum. Husk, at du altid kan rådføre dig med kommunen i forhold til, hvad du må og ikke må, og du kan få hjælp af en arkitekt i forhold til at se på de muligheder, der er i netop dit loft. Vinduer og kviste kan give masser af lys, men alting har en pris, så afstem ønsker med pengepung.

Har du et helt særligt hus, kan du overveje at bygge et tårn. Der findes faktisk huse med tårne, og det giver med garanti dit hus karakter og gør det til noget helt særligt. Se mere om muligheder for kviste og påbygninger på videnportalen altomhus.dk, der blandt andet har illustreret seks af de syv typer tårnbygninger, der du kan vælge til dit hus.

Hvad koster det, når dit hus får vokseværk?

I takt med at dit hus bliver større, repræsenterer det også en højere værdi. Det betyder noget for din ejendomsværdiskat, og det er en ekstraudgift, du må æde, hvis du bygger til. Men trøst dig med, at skatten vil være den samme, uanset om du ombygger dit eksisterende hus eller køber et større, hvis der er lige mange kvadratmeter.

Samtidig skal du regne med en lidt højere varmeregning, da du skal have varmet de ekstra kvadratmeter op. Til gengæld kan du være heldig, at den nye etage isolerer bedre end det eksisterende loft, og at resten af huset på den måde bruger mindre energi til opvarmning.

Find mere om