Stråtag er billigt – men pas på forsikringen

sommerhus

Foto: Boligsiden

Det bliver ikke udbudsprisen, der skræmmer dig væk, hvis du søger efter charmen i en bolig med stråtag og landlig idyl; den er nemlig lavere end gennemsnittet, viser opgørelse fra Boligsiden.dk. Til gengæld kan husforsikringen blanke dig af.

Er du brændt varm på et romantisk bondehus med stråtag, har du sikkert også opdaget, at udbudsprisen ikke bliver skruet op, bare fordi der er stråtag og småsprossede ruder. Tværtimod. På landsplan er der 180.000 kroner at spare på udbudsprisen på en 140 kvadratmeter stor villa med stråtag sammenlignet med villaer generelt. I Region Syddanmark finder man den største besparelse, der kommer op over 270.000 kroner, mens romantikere i Region Hovedstaden må lægge små 100.000 kroner ekstra for den stråtækkede idyl.

”På landsplan kan man regne med at slippe lidt billigere, hvis man købet et hus med stråtag. Det kan hænge sammen med, at husene typisk er er af ældre dato, og at alle derfor ikke er lige vedligeholdte. Derudover har de typisk et dårligere energimærke end nyere boliger, og det er med til at trække prisen ned”, siger Birgit Daetz, der er kommunikationsdirektør for Boligsiden.dk.

Den dyre forsikring

Synes du, at det netop er en del af charmen, at huset er gammelt, og er du ligeglad med, at du ikke får klassens bedste energimærke, så er du nok godt på vej til at blive rigtig glad for det stråtækkede hus. Men nu kommer forsikringsspørgsmålet, og her skal du være vågen.

Prisen på at forsikre et hus med stråtag kan være tre til fem gange højere end forsikringen for et hus med en anden tagbeklædning. Det skyldes overraskende nok ikke, at husene med stråtag har en markant større risiko for at gå i brand, for det er ikke tilfældet. Men følgeskaderne efter en brand i et stråtag vil typisk være større end ved en brand i en anden tagtype. Der skal bruges mere vand til at slukke en brand i et stråtag, så en efterfølgende vandskade bliver større end ellers. Og den risiko betaler du for gennem forsikringen, der kan løbe op i over 30.000 kroner om året – og altså mere end 2.000 kroner om måneden.

Er du fast besluttet på ville have huset med stråtaget, skal du undersøge de forskellige forsikringsmuligheder. Forsikringsselskaberne tager forskellige priser for at forsikre huse med stråtag, og hos nogle selskaber kan du minimere forsikringspræmien ved at brandsikre taget.

Find mere om