Skal du have et stort sommerhus, skal du kigge mod øerne. På Samsø er de solgte sommerhuse i gennemsnit 114 kvadratmeter viser opgørelse fra Boligsiden.dk.
Er du træt af at spille Tetris med børn, bedstemødre, hunde og andet godt for at få plads til alle i sommerhuset? Savner du plads til at være dig selv, eller har du brug for en arbejdsplads, selvom du er på ferie? Så skal du have et sommerhus af en anseelig størrelse, og sandsynligheden for at finde sådan et er langt større på øerne. Det sidste år har de solgte sommerhuse på Samsø i gennemsnit været på 114 kvadratmeter, og det er noget større end de 77 kvadratmeter, som sommerhusene i gennemsnit rummede. Men også Langeland, Læsø, Ærø, Bornholm og Fanø har sommerhuse med pæne dimensioner fra 85 kvadratmeter og opefter i gennemsnit. Tønder Kommune kan også være med, og her er det især sommerhusene på Rømø, der trækker gennemsnittet op.
”Det handler om plads og byggetradition, når man bygger store sommerhuse. Samtidig er der områder, hvor almindelige huse får sommerhusstatus, og her bliver sommerhusene langt større”, siger Birgit Daetz, der er kommunikationsdirektør for Boligsiden.dk.
Også i Lemvig Kommune kan du regne med at finde et sommerhus, hvor der er plads til alle, og naturligvis i Helsingør – hvis du har råd. Billund, børnefamiliernes og udlejernes yndlingsområde nummer et, har også store sommerhuse på 93 kvadratmeter i gennemsnit, men også her er prisen i den høje ende. Her er flere af sommerhusene indrettet, så de kan rumme to familier.
Miniputterne ligger i hovedstadsområdet
De allermindste sommerhuse ligger i hovedstadsområdet, der er præget af haveforeninger med kolonihavehuse. I kolonihavekommuner som Tårnby og Ballerup er fritidsboligerne ikke mere end 49 kvadratmeter i gennemsnit. Her skal der ikke for mange børn og bedstemødre med, før at pladsen bliver for trang.
”Kolonihaven er helt sin egen. Her er hele tanken, at man bor småt og tæt og har et forhold til de andre i haveforeningen, mens man i sommerhuset har mere plads, også på grunden, til at trække sig tilbage og selv vælge, hvornår man vil være selskabelig”, siger Birgit Daetz.