Sådan undgår du indbrud i julen

Foto: Boligsiden

Mens du danser om juletræet hos onkel John, tømmer tyven dit hus for værdigenstande. Det er et ærgerligt scenarie for mange familier hvert eneste år. Boligsiden.dk bringer her gode råd til at undgå juleindbrud.

Mens julefreden sænker sig, og du nyder din juleferie, er indbrudstyvene på hårdt arbejde. De ved, at mange hjem står tomme den 24. december og i dagene omkring, og de er ikke bange for at udnytte det. Derfor er der mange boligejere, der oplever at komme hjem fra juleferie til en smadret lås eller et oplirket vindue.

Rådene til at undgå juleindbrud er ikke anderledes end dem, der virker på andre tider af året. Men hvis du ikke rigtig har fået taget taget dig sammen til at gøre noget ved det, så er det et godt tidspunkt at starte lige nu.

Læs også: Hver anden frygter ikke indbrud

Tjek din hoveddør

Det kan betale sig at tage den kritiske brille på og tjekke sine døre og vinduer. Indbrudstyve vil gerne ind i dit hjem, men de vil også gerne kunne komme ud. Derfor tjekker de så vidt muligt exitmulighederne, inden de overhovedet bryder ind. Bor du i hus, og har du en dør med vridelås, kan du med fordel overveje at få skiftet låsen ud, så den skal låses med nøgle både ude- og indefra. Hvis tyven gennem vinduet kan se, at han eller hun ikke umiddelbart kan komme ud af døren med sagerne, er det oplagt at fortsætte til næste hus for at se, om det ikke er nemmere dér. Har du en lås, der skal låses med nøgle både ude- og indefra, skal du selvfølgelig også huske at fjerne nøglen fra låsen indvendigt, når du går hjemmefra.

Tjek havedøren

Mange sikrer hoveddøren men glemmer havedøren. Det er en skam, for mange havedøre er gamle og sidder bare fast med et par hængsler, der er lige til at løfte af for en indbrudstyv, og så er der fri adgang både ind og ud af dit hjem.

Tjek din havedør, og overvej at sikre den med en ekstra lås eller helt skifte den ud.

Tjek dine vinduer

Indbrudstyve vil helst ikke smadre vinduer. Det larmer og tiltrækker opmærksomhed. Men de lirker gerne vinduer op og smutter ind den vej. Er dine døre sikre, så de ikke lige er til at komme ud af indefra, kan du være heldig, at indbrudstyven dropper dit hus, uanset om det er til at komme gennem vinduet eller ej. Bor du i et område med mange indbrud, kan du overveje at sikre dine vinduer med ekstra låse.

Tænd lyset og radioen

Et af de ældste trick i bogen er tændt lys. Ligger din bolig hen i mørke, er der med ret stor sikkerhed ikke nogen hjemme. Er der lys, kan tyven ikke være sikker. Så tænd lyset og træk gardinerne lidt for, så man ikke lige kan gennemskue, om der er nogen hjemme. Sæt evt. en timer til, så lyset slukker sidst på aftenen eller natten eller tænder i et andet rum.

Er du kun væk selve juleaften, kan du også lade fjernsynet eller radioen køre for at skabe lidt støj og øge usikkerheden for tyven, om der måske skulle være nogen hjemme.

Aktiver dine naboer

Din nabo er et af dine bedste våben i kampen mod indbrudstyve. Allier dig med en nabo, der skal holde jul hjemme, og sørg for, at de smider lidt juleaffald i din skraldespand, rydder sne op til din dør, tømmer din postkasse og måske parkerer en bil eller en cykel foran huset, så der ser beboeligt ud. Måske kan du også overtale dem til at gå en runde om dit hus og sikre, at alt er ok. Du kan gengælde gestussen næste gang din nabo er på ferie.

Læs også: Undgå indbrud med nabohjælp

Tjek indbrudsstatistikken i din kommune

Før du nu panikker helt over risikoen for indbrud, kan du tjekke, hvor mange indbrud der har været i din kommune siden 2007, hvor mange politiet har sigtet, og hvor hårdt ramt din kommune er af indbrud i forhold til andre. Se det hele på Bolius’ interaktive kort over indbrud (klik på kortet for at gå til Bolius’ side. Åbner i nyt vindue)

Find mere om