Sådan lukker du sommerhuset ned for vinteren

Foto: Boligsiden

Efteråret er kommet krybende, og tiden i sommerhuset er for mange ved at rinde ud. Invester noget tid i at lukke sommerhuset ordentligt ned. Det betaler sig i længden.

Når vintermørket kommer luskende, siger mange farvel og på gensyn til sommerhuset. Gør du dig umage med at lukke huset ordentligt ned, bliver gensynsglæden så meget desto større til næste forår.

”Låser man bare døren, som man plejer, for så at komme tilbage et halvt år senere, er der en risiko for, at frostsprængte rør har skabt en kedelig vandskade. Som sommerhusejer skal man især gøre sig umage for at minimere risikoen for fugt- og frostskader om vinteren”, siger Birgit Daetz, der er kommunikationsdirektør for Boligsiden.dk.

Boligejernes Videncenter Bolius anbefaler, at du går huset igennem, lukker for vandet, lukker fugten ud, og sikrer dig mod indbrud:

Gå huset igennem

  • Tjek taget for skader, og sørg for at eventuelle utætheder bliver udbedret.
  • Tjek og rens tagrenderne, så vandet fra efterårsstormene kan løbe væk.
  • Tjek facaderne og se, om træhuset eventuelt trænger til ekstra behandling inden vinteren.
  • Tjek især træværket hele nede ved jorden for fugt og sprækker.

Sluk for vandet

Sluk vandet på husets hovedhane. Har du et gammelt hus, skal du eventuelt også tømme systemet for vand for at undgå frostsprængninger.

Du kan alternativt holde huset opvarmet gennem vinteren, men det giver kun mening, hvis du har tænkt dig at bruge sommerhuset i vinterhalvåret. Ellers kan det bedre betale sig at få lukket og slukket, hvilket dog betyder, at du risikerer frostgrader indendørs, og det skal du sørge for, at huset kan holde til.

Luft ud

Før du giver dit sommerhus vinternathue på, bør du lufte grundigt ud, for at fjerne fugt. Åbn alle døre, vinduer og skabslåger, så det hele bliver blæst godt igennem.

Gør det svært for tyven

Mange sommerhuse ligger i øde områder og kan især i vinterhalvåret være udsat for indbrud. Husk at lukke vinderne og lås dørene. Fjern alle haveredskaber, så der ikke ligger værktøj frit fremme, der kan bruges til at bryde ind. Spær eventuelt indkørslen, så man ikke kan køre en bil helt op til huset, og tag værdigenstande med hjem vinteren over, fx fjernsynet.

Læs mere om at lukke sommerhuset ned hos Bolius

Find mere om