Sådan lukker du sommerhuset ned

Foto: Boligsiden.

Sommeren går på held og du skal til at lukke sommerhuset ned. Men hvad skal du huske? Boligsiden.dk har sammen med Bolius lavet en tjekliste til dig

Måske har du købt et af de godt 4.000 sommerhuse, der er blevet solgt i år? Hvis du ikke har haft sommerhus før, er der meget at huske på, når sommeren går på held, og sommerhuset skal lukkes ned og gøres vinterklar. Og selv garvede sommerhusejere kan have brug for at få genopfrisket, hvad der skal til for at få sommerhuset til at spinde.

”Hver år kommer der rigtig mange nye sommerhusejere til. I år er der solgt 6 procent flere sommerhuse end sidste år på samme tid, og mange har måske ikke sat sig ind i, hvad man egentlig bør gøre som sommerhusejer, når vinteren kommer”, siger Birgit Daetz, der er kommunikationsdirektør for Boligsiden.dk

Når du lukker sommerhuset ned for vinteren er det både for at sikre, at du kan flytte ind igen i et sundt hus til næste forår, og samtidig skal du sikre dig mod vandskader og indbrud, mens du er væk.

Tjekliste: Sådan lukker du sommerhuset ned

Bolius, Boligejernes Videncenter, anbefaler, at du går dit sommerhus igennem og sikrer dig mod frost- og vandskader og ikke mindst indbrud. Hele øvelsen går ud på, at dit sommerhus klarer vinteren i god stil, så du kan få glæde af det igen til næste år.

1. Gå sommerhuset igennem

Tjek tag og facader. Er der huller i tagpappet eller trænger træværket til en omgang? Sørg for, at taget et tæt og gør dig selv den tjeneste, at træbehandle i efteråret, så huset har noget at stå imod med over vinteren. Er der store, døde træer i nærheden af huset, der kan vælte eller få revet grene af under en storm, så få dem fældet i tide.

2. Luk for vandet

Har du ikke tænkt dig at bruge huset hele vinteren, bør du lukke for vandet. Hvis rørene står fyldt med vand og fryser til is, kan de sprænge og du risikerer at få en kedelig vandskade. Hvis du slukker helt for varmen hele vinteren, bør du også tømme cisterner, vaskemaskine mv. for vand.

3. Luk fugten ud

Fugt i huset kan give et dårligt indeklima og i værste fald være årsagen til svampeskader og råd. Sørg for, at huset er godt ventileret  ved at tjekke at der er hul igennem i ventilationsriste, og lad døre og skabsdøre stå åbne.

4. Sikr dig mod indbrud

Det er let at bryde ind i sommerhuse om vinteren, da der ikke er meget aktivitet i sommerhusområderne, og det er tydeligt at se, om der er nogle hjemme eller ej. Sørg for ordentlig aflåsning af dit sommerhus og hav ikke haveredskaber eller andet, der kan bruges til at brække døre eller vinduer op med, liggende udenfor. Tag evt. tv og stereoanlæg med hjem i vinterhalvåret og lad der være åbent udsyn  til huset udefra, så man kan se, at der ikke er noget at stjæle.

5. Tjek sommerhuset efter, når det bliver forår igen 

Gennemgå huset igen, når du kommer tilbage om foråret: Tjek tag og træværk og søg for at få revner og ventilation fikset. Ryd op og gør rent inde og ude, fej blade sammen, luft ud og tjek de elektriske installationer, der kan have fået fugt i vinterhalvåret.

Læs mere hos Bolius

Find mere om