Sådan gør du sommerhuset klar til vinteren

Foto: Boligsiden

Nu kommer vinteren til landet, og så er det sidste udkald for at gøre sommerhuset klar til frost og kulde. Ellers kan huset tage skade. I samarbejde med Bolius guider www.boligsiden.dk til, hvordan du skal gøre.

Ifølge DMI kommer vinteren for alvor til Danmark i løbet af den kommende tid. Hvis man ikke allerede har gjort sommerhuset klar til frost og kulde, er det nu det skal gøres. Alternativet kan være sprængte vandrør med vandskade til følge, ødelagte tagrender og flere andre problemer. Derfor giver Boligsiden her et overblik over nogle af de vigtigste forholdsregler.

• Tag et ekstra kig på husets tagrender, og hvor tagfladerne mødes (skotrenderne). Ligger der meget snavs, blade eller nåle fra træer, kan vand hobe sig op der. Begge steder kan der udvikle sig råd og svamp, hvis der er fugtigt
• Se taget efter for huller i tagpap eller tagplader. Sørg for at få repareret alle huller eller begyndende skader, så der ikke kan trænge vand ind i huset. Hvis der ikke ofte er opsyn med huset i løbet af vinterhalvåret, kan eventuelle skader få lov til at udvikle sig i ro og mag og medføre store omkostninger
• Tjek husets ydre for steder, hvor der kan trænge vand ind. Husk også på, at nedbør om vinteren ikke kun er regn; sommerhusets tag og facader bliver udsat for slagregn, fygesne og snedriver, der kan lægge sig højt op ad væggene

Læs også: Udbudspriser på fritidsboliger er stabiliseret

Uanset om man skal bruge sommerhuset over vinteren, eller det skal lukkes ned i den mørke tid, er der visse ting, man bør forholde sig til nu.

Hvis man skal benytte huset i løbet af vinteren, skal det holdes frostfrit, da rør og andre vandinstallationer ellers kan gå i stykker. Derfor er det vigtigt, at huset er varmet nogenlunde op; hvis der kommer hård frost, er det med andre ord ikke nok at der blot er et par grader i huset.

Selv om man benytter huset over vinteren, bør man tage de samme forholdsregler, som hvis huset skulle lukkes ned. Derfor skal huset være godt ventileret, ligesom termostaterne skal virke optimalt, for alle huse kan blive ramt af strømsvigt.

Man skal også være opmærksom på, at forsikringen for eksempel ikke dækker sprængte vandrør som følge af frost.

Læs mere herom på bolius.dk

Hvis man ikke benytter sommerhuset i løbet af vinteren, skal man:
• Slukke for strømmen
• Slukke for vandet, hvorefter man åbner alle haner og lader dem løbe, til der ikke kommer mere vand
• Tømme toiletter, cisterner, vaskemaskine osv. for vand
• Hælde frostvæske i alle afløb

Endvidere skal man sørge for, at huset er godt ventileret. Når huset er lukket ned for vinteren, er det nemlig ikke frost, der er den største fare, men fugt, der bliver dannet pga. kondens. Derfor skal man:

• Åbne alle husets ventiler
• Sætte fugtposer op i alle rum (dem køber man i byggemarkedet). Man kan også købe luftsolfangere, som giver tør og frisk luft udefra, uden det kan ses på elregningen.

Fakta om landets sommerhuse

• Der er omkring 220.000 sommerhuse i Danmark
• Heraf står knap 11.500 til salg på www.boligsiden.dk
• Det er ikke lovpligtigt, at sommerhuset skal have energimærke, når det annonceres til salg. Mange sælgere vælger imidlertid alligevel at få energimærket huset. Langt de fleste af disse sommerhuse til salg har energimærke F eller G

”Det afspejler nogenlunde tilstanden i et gennemsnitligt sommerhus; rigtig mange huse er netop bygget til sommerbrug, og det er da også de fleste sommerhusejere, som lukker huset ned om vinteren. Derfor betyder energimærket heller ikke det store for mange sommerhusejere”, udtaler Birgit Daetz, kommunikationsdirektør hos www.boligsiden.dk.

Kilder:
Boligsiden.dk i samarbejde med Bolius.
Se mere på bolius.dk

Find mere om