Pas på boligen nytårsaften

Boligejere med stråtag holder vejeret nytårsaften. Men selv uden stråtag skal man bruge pæren for at undgå ulykker på årets sidste dag. Boligsiden.dk guider dig til en sikker nytårsaften.

Nytårsaften står for døren, og før der ryger for mange bobler og farverige drinks indenbords, bør du overveje, hvordan du skal passe på boligen og ikke mindst sikrer dig, at du ikke kommer i uføre hos dine naboer.

”Vi hører det hvert år, men fyrværkeri kan være farligt. Både for mennesker og for boliger. Så pas nu på stråtagene rundt omkring i landet og brug pæren”, advarer Birgit Daetz, der er kommunikationsdirektør for Boligsiden.dk

Mindst 200 meter fra stråtaget

Det siger sig selv, at et tag lavet af strå har større risiko for at futte af end andre tagtyper. Derfor er der også særlige regler for, hvor langt væk du skal stå, hvis du vil fyre fyrværkeri af i et område, hvor der er huse med stråtag.

Du skal stå mindst 200 meter fra et såkaldt let antændeligt tag, som fx et stråtag, hvis du skal fyre raketter af nytårsaften. Blæser det i retning mod stråtaget bliver sikkerhedsafstanden fordoblet. Du skal altså 400 meter væk – næsten en halv kilometer – hvis vindretningen gør, at dine raketter kan havne et i et stråtag.

Har du et stråtag, kan du med fordel vande det nytårsaften for at minimere brandfaren.

10 meter fra husets åbninger

Måske synes du, det er sjovt at stå lige uden for hoveddøren og skyde krudt af. Men det er en rigtig dårlig ide. Der skal være mindst 10 meter fra dig og dit fyrværkeri hen til nærmeste åbning i bygningen, der vel at mærke ikke skal have et let antændeligt tag.

Bordbombe eller romerlys

Når festen ruller, og bølgerne går højt, skal der måske bordbomber på bordet. Men tjek nu, at det du har fat i, rent faktisk er beregnet til indendørs brug. Der findes eksempler på grusomme forvekslinger mellem bordbomber og romerlys. Bordbomben kan du godt tage udenfor, men du har ikke lyst til at antænde et romerlys i herskabslejligheden på Frederiksberg.

Undgå narrestreger

Vil du være på den helt sikre side, skal du også have postkassen indenfor – eller sømme den godt til, og du skal overveje at sikre kattelemmen, så ballademagere ikke kan smide stinkbomber eller knaldperler ind i huset. Har du en garage, så kør bilen derind, så den er beskyttet mod nedfaldent fyrværkeri. Fjern også løsgenstande, så dine havenisser ikke ender med at blive hejst op i flagstangen af nogen, der synes, det bare er verdens sjoveste ide.

Husk desuden, at du ikke må fyre fyrværkeri af efter den 5. januar.

Boligsiden.dk ønsker alle et godt og sikkert nytår!

Find mere om