På (hø)loftet sidder nissen

Foto: Boligsiden

Foto: Boligsiden

Men det bliver han ikke nødvendigvis ved med, hvis ikke vi bevarer hølofter og lofter rundt om i landet – og afværger den boligkrise, der er ved at udfolde sig i nisseland.

I aften er det juleaften – og så varer det ikke længe, før den første duft af and og flæskesteg har lagt sig som en tryg og velkendt dyne over landet. Med sig bringer den årevis af minder fra alle de foregående aftener som denne, mens den danner rammen om nærvær og hygge i selskab med de allerbedste mennesker, vi hver især kan komme i tanker om.

Men hvor meget vi end hygger os i familiens skød denne aften, må vi ikke glemme de små venner, der følger med oppe fra loftet – nemlig nisserne.

Det lyder måske tosset, og du har med stor sandsynlighed for længst forkastet troen på de små væsner og ladet dem hengemme i det samme fantasiforladte sted, hvor tandfeen og påskeharen opholder sig. Men måske skal du ikke være helt så skråsikker på den konklusion. Noget tyder nemlig på, at nisserne ikke blot eksisterer – men også, at de netop nu lider under en gruelig omgang boligmangel – og det er jo en ting vi mennesker, om noget, kan snakke med om.

Nisser er ikke bare overtro

Museumsinspektør på Naturhistorisk Museum og nissolog, Jan Gruwier Larsen, siger i en artikel til Aarhus Universitet, at ”der ikke er noget overtroisk ved nisser” og tilføjer: ”faktisk er det svært at afkræfte, at der eksisterer nisser i Danmark ud fra en naturvidenskabelig betragtning”.

Nisser er særligt i december glade for at frekventere gårde og villaer, som er propfyldt med mad i anledning af julen. Her kommer Jan Gruwier Larsen med en vigtig opfordring, idet han mener, at det står småt til med nisseboliger rundt om i landet:

”Vi bør være varsomme med at rydde alt for meget op i denne tid, fordi nissernes største problem i øjeblikket er mangel på passende boliger”.

Skal man tro Jan Gruwier Larsen, er det altså med at få anskaffet sig en bolig med plads til nissen, så vi kan få sat en stopper for denne boligmangel, vi selv kun kender alt for godt.

”Vi er efterhånden vant til at høre om boligmangel visse steder i landet, men at fænomenet har bredt sig til nu også at vedrøre nisser – det er en relativt nyopdaget tendens” siger Birgit Daetz, der er kommunikationsdirektør for Boligsiden.dk.

Slut med at udnytte sit loft til kip

Selvom det er moderne at udnytte sit loft til kip og nyde synet af rustikke bjælker, så er der måske en idé i at lade lofterne stå uudnyttede hen, og måske sågar servere lidt lækkert for husnissen i ny og næ. Sagnet, og nissolog Jan Gruwier Larsen, siger nemlig, at nissen ikke udelukkende er fredelig, hvis ikke han modtager ordentlig behandling.

Der er netop nu 69 boliger med høloft til salg på Boligsiden.dk fordelt jævnt på landets regioner. Heriblandt findes både villaer, landejendomme og en enkelt ejerlejlighed – så der er rig mulighed for at være med til at danne rammerne om et nyt nissebo.

Læs hele interviewet med nissolog Jan Gruwier Larsen i artiklen “Jo, der findes skam nisser